Lukašenko tvrdi da nije pobegao iz zemlje

Vlasti Belorusije počele da puštaju uhapšene demonstrante, koji se žale da su ih maltretirali

Vlada u Minsku ne samo što je počela da pušta iz pritvora uhapšene građane koji su učestvovali u demonstracijama, već je počela i da se izvinjava. Znak uzmicanja pred narodnim gnevom, strah od sankcija ili taktički predah radi učvršćenja poljuljane vlasti Aleksandra Lukašenka, čiju izbornu pobedu građani na demonstracijama osporavaju?

Povodom pisanja pojedinih medija da se sklonio u inostranstvo juče se oglasio i sam beloruski predsednik: „Za početak, živ sam, tu sam i nisam napustio zemlju, kao što tvrde pojedini mediji. Sastali smo se kako bismo razgovarali o građevinskoj industriji”, rekao je Lukašenko na početku sastanka s beloruskim građevinarima.

Pozivajući se na neimenovane izvore, posle razgovora koje su vodile Nemačka, Litvanija, Letonija i Švedska, Rojters javlja da bi EU mogla da do kraja avgusta uvede nove sankcije Belorusiji zbog upotrebe prekomernog nasilja protiv građana.

Da se pripremaju kaznene mere protiv Minska, juče je potvrdila šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen. Uoči sastanka šefova diplomatije 27 članica EU, ona je poručila: „Potrebne su nam dodatne sankcije protiv onih koji su u Belorusiji prekršili demokratske vrednosti ili zloupotrebili ljudska prava”. Nemačka kancelarka Angela Merkel zatražila je juče bezuslovno i momentalno oslobađanje svih demonstranata uhapšenih tokom protesta u Belorusiji.

Iz Litvanije, gde se sklonila posle izbora, oglasila se i glavna Lukašenkova rivalka. Svetlana Tihanovska je preko „Jutjuba” pozvala svoje pristalice da potpišu onlajn peticiju za ponovno prebrojavanje glasova. Kako prenosi Tas, ona je od vlasti u Belorusiji zatražila da okončaju nasilje i započnu dijalog s narodom, a od gradonačelnika da nastave da organizuju mirne proteste.

Beloruski predsednik je u međuvremenu naložio da se ispitaju sva hapšenja koja su se dogodila prethodnih dana. Portparolka Saveta republike Natalija Kočanova je izjavila da državi nije potreban rat i pozvala da se prekine uništavanje svega onoga što je izgrađeno za 30 godina nezavisnosti.

„Pušteno je više od hiljadu ljudi, pod obavezom da ne učestvuju u neodobrenim događajima, dok su maloletnici predati roditeljima pod garanciju”, istakla je ona, prenosi „Sputnjik”.

Prethodno se ministar policije Jurij Karajev izvinio građanima zbog povređivanja slučajnih prolaznika na protestima u Belorusiji.

„Preuzimam odgovornost i izvinjavam se zbog povređivanja slučajnih prolaznika na protestima”, rekao je ministar unutrašnjih poslova za ONT.

On je istakao da beloruska policija treba brže da oslobađa uhapšene i da su već započeli s tim. Posebno je istakao novinare. Karajev ne smatra događaje u zemlji revolucijom. Ali dodaje da svaki haos vodi ka padu životnog standarda.

„Zbog čega sve uništavamo? Zbog nekih efemernih i nejasnih ciljeva? Neredi uništavaju sve čime smo se ponosili”, rekao je Karajev.

I mitropolit Pavel, poglavar Beloruske pravoslavne crkve, pozvao je juče Lukašenka da okonča nasilje na ulicama koje je izbilo nakon spornih izbora.

Bilans demonstracija u Belorusiji je dvoje mrtvih i više od 6.700 uhapšenih. Prema tvrdnjama očevidaca, mnogi od oslobođenih pritvorenika imali su masnice i opisivali su da je prostor u kojem su držani bio skučen i neuslovan, kao i da su ih pripadnici snaga reda maltretirali, što je zamenik ministra unutrašnjih poslova Aleksander Barsukov negirao.

IZVOR:POLITIKA

FOTO: EPA-EFE/Stringer

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*