Makron: Život građana Srbije se ne menja otvaranjem poglavlja

Foto: Screenshot (Jutjub)

Francuski predsednik Emanuel Makron ponovio je na samitu NATO u Londonu da se eksplicitno protivi otvaranju pristupnih pregovora sa bilo kojom zemljom kandidatom, pre nego što dođe do reforme pregovaračkog procesa.

Foto: Screenshot (Jutjub)

 

On je ponovio stav da je sadašnji proces pristupanja suviše birokratski, konfuzan i nerelevantan i za zemlje kandidate, navodeći kao primer Srbiju.
Makron se nada da bi politika proširenja mogla da se reformiše pre Samita EU u Zagrebu u maju 2020. godine.
Predsednik Francuske kazao je da je „EU napravila kolektivnu grešku tako što je proglasila da je prijem u članstvo naš jedini odnos sa Zapadnim Balkanom“. Ocenio je i da bi proces trebalo da bude više politički i „praćen“ fazom strateškog partnerstva u kojoj će moći da bude više direktnih ulaganja.
Makron je naglasio da EU mora da investira više u zemlje Zapadnog Balkana, na planu obrazovanja, kulture, ekonomije.
Bio sam u Srbiji u julu i tamo sam rekao da neboderi koje se dižu u Beogradu nisu evropske investicije„, rekao je Makron.
Odgovarajući na pitanje kakve su šanse da se Pariz predomisli i odobri otvaranje pregovora sa Severnom Makedonijom do marta, Makron je rekao da nije samo Francuska bila protiv otvaranja pregovora, ali da prihvata odgovornost i „ulogu negativca ako je drugima tako lakše.“
Francuski predsednik je ponovio raniju ocenu da je sadašnji proces pristupanja suviše birokratski, konfuzan i nerelevantan i za zemlje kandidate, navodeći kao primer Srbiju.
Da li mislite da se život građana Srbije promeni svaki put kad otvorimo neko poglavlje – ne bih rekao. Zato treba ponovo promisliti ceo proces„, kazao je Makron.
On je naglasio da u potpunosti priznaje sve reforme sprovedene u Severnoj Makedoniji uključujući i hrabru odluku o promeni imena.
Krajnji cilj procesa je da čvrsto vežemo Zapadni Balkan za Evropu. Znamo da je to geopolitički izazov, izbeći interevencije drugih zemalja, izbeći destabilizaciju koja je rizik i za te zemlje i za Evropu. To povezivanje za neke možda znači pristupanje EU, ali treba biti jasan, to znači i fazu strateškog partnerstva i jačeg investiranja„, poručio je Makron.
Predsednik Francuske je ocenio da je bila greška zasnovati odnos sa Balkanom samo na pristupanju EU, ali da je ono moguće u jednom trenutku.
Mnogi kažu, hajde da otvorimo sada pregovore, znamo da se neće završiti za manje od deset godina. Ali to znači da se poigravamo sa celom generacijom, ako kažemo, otvaramo pregovore koji se nikada neće završiti. Evropa je to već uradila sa Turskom i to traje više od 40 godina. To je loša politika„, naveo je francuski predsednik.
IZVOR:021.RS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*