Маникири и педикири чест извор заразе

Поводом Европске недеље тестирања особа оболелих од хепатитиса и ХИВ-а, на Медицинском факултету у Новом Саду јуче је одржана трибина „Стигма с којом живе оболели од крвнотрансмисивних болести”, а присутни су имали прилику и да се бесплатно тестирају на хепатитис Ц, ХИВ и сифилис.

Будући доктори који буду дошли у контакт с пацијентима који имају неку од тих болести треба први да се изборе са стигмом која им је наметнута – рекла је организаторка трибине др Милотка Фабри. – Такви пацијенти су дискриминисани не само од медицинских сестара, лабораната него и од самих доктора.

Она је саветовала да би, уколико се посумња на заразу, најбоље било обратити се инфектологу и дерматовенерологу.

– Већина, чак 97 одсто тестираних на ХИВ није заразна – истакла је специјалиста инфективних болести Даниела Марић. – Треба јасно утврдити разлику између зараженог и неког ко је преносилац. Често се не обраћа пажња на то који су могући начини заразе. Многи маникир-педикир салони су често извор заразе јер не воде рачуна о стерилности апарата које користе.

Треба јасно утврдити разлику између зараженог и неког ко је преносилац
(Даниела Марић)

На трибини су учествовали представници Националног центра за сексуално и репродуктивно здравље и Удружење пацијената с болестима јетре. Своје искуство поделили су и оболели и открили разлоге због којих је битно користити заштиту приликом сексуалног односа. На трибини се могло чути да би се после сваког ризичног односа ваљало одмах тестирати и спречити евентуалне будуће компликације.

IZVOR:DNEVNIK

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*