Marković raspršio nezvanična saznanja: Nema suspenzije zakona, samo spremnost za razgovor sa Mitropolijom

EPA/BORIS PEJOVIC
PODGORICA –

Nema suspenzije zakona, poručuje premijer Crne Gore Duško Marković.

Nakon što je, kako su preneli mediji, evropski komesar Oliver Varheji u razgovoru sa predstavnicima opozicije preneo da je vlada spremna da odloži primenu spornog Zakona o slobodi Verosipovesti, premijer Duško Marković kaže da zakon neće biti suspendovan, ali da će o svim pitanjima razgovarati sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom.

EPA/BORIS PEJOVIC

„Nema suspenzije zakona, već razgovor o svim pitanjima, pa i mogućnosti Mitropolije crnogorsko-primorske da pokrenu ocenu ustavnosti zakona“, kazao je Marković podgoričkim Vijestima.

Sledeće nedelje će, dodaje, biti ponuđeni i termini za početak razgovora.

Prethodno, podgorički dnevnik je objavio nezvanično saznanje iz više izvora da je Varheji opoziciji preneo da mu je Marković rekao da je vlada spremna da se primena Zakona o slobodi veroisposvesti odloži do odluke Ustavnog suda, odnosno Suda u Strazburu.

Amfilohije: Narušen imidž Crne Gore u Evropi i slika njene demokratije

Trenutna situacija narušava imidž Crne Gore u Evropi, kao i sliku njene demokratije, saopštila je Mitropolija crnogorsko-primorska nakon sastanka komesara Evropske unije (EU) za susedsku politiku i proširenje Olivera Varheljija i mitropolita Amfilohija.

Varhelji i Amfilohije sastali su se danas u zgradi Delegacije Evropske unije u Podgorici i razgovarali o društvenim i političkim dešavanjima u vezi sa Zakonom o slobodi veroispovesti.

Amfilohije se, kako je saopšteno, zahvalio Varheljiju na njegovom interesovanju i angažovanju po tom pitanju.

On mu je ukazao na ključne prigovore Srpske pravoslavne crkve povodom načina donošenja i sadržaja zakona, koji je po mišljenju Crkve, antiustavan i diskriminacioni.

„Razgovor je završen u obostranoj nadi da će saradnja biti nastavljena a rešenje postignuto, jer trenutna situacija, kako je zaključeno, narušava imidž Crne Gore u Evropi, kao i sliku njene demokratije“, zaključuje MCP u saopštenju.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*