Mas: Ključno uključiti Rusiju i Kinu u pregovore o Avganistanu

Hajko Mas (Foto Beta-AP)

TAŠKENT – Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas istakao je danas tokom posete Uzbekistanu da se o avganistanskoj krizi, pored ostalih, mora razgovarati i sa Rusijom i Kinom.

Prema njegovim rečima, „svi važni međunarodni igrači moraju da budu deo pregovaračkog kruga o tom pitanju”, a uključivanje Rusije i Kine biće „ključno”, prenosi Tas s.

On je saopštio da je Uzbekistan izrazio spremnost da otvori granice za one koji su na nemačkoj listi ugroženih, a žele da pobegnu od talibanskog režima u Avganistanu.

Kako navodi Rojters, Nemačka je identifikovala desetine hiljada ljudi, među kojima su nemački državljani, lokalno osoblje i pripadnici rizičnih grupa kao što su humanitarni aktivisti i novinari.

Mas je juče započeo četvorodnevnu turneju u okviru koje će posetiti pet zemalja – Tursku, Uzbekistan, Pakistan, Tadžikistan i Katar, kako bi se pronašao način za evakuaciju ili avionom ako bi aerodrom u Kabulu ostao otvoren nakon povlačenja NATO ili kopnom preko susednih zemalja, prenosi Tanjug.

 

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*