Mask potisnuo Gejtsa sa drugog mesta liste najbogatijih

Ilon Mask (Foto EPA-EFE/ALEXANDER BECHER)

NJUJORK – Američki biznismen Ilon Mask, suosnivač „Tesle”, krunisao je godinu vrtoglavog uspona novim uspehom u ponedeljak, kada je pretekao Bila Gejtsa i postao drugi najbogatiji čovek na planeti.

Neto bogatstvo ovog 49-godišnjeg preduzetnika poraslo je sa 7,2 na 127,9 milijardi dolara, što je rezultat još jednog skoka cene akcija „Tesle”, izveštava agencija „Blumberg”.

Mask je ove godine povećao svoje neto bogatstvo za 100,3 milijarde dolara, najviše od svih u „Blumbergovom” indeksu milijardera, koji rangira 500 najbogatijih ljudi na svetu. U januaru ove godine, nalazio se na 35. mestu.

Njegov napredak na rang listi bogataša je u najvećoj meri rezultat rasta cena akcija „Tesle”, čija se tržišna vrednost približava iznosu od 500 milijardi dolara. Otprilike tri četvrtine Maskovog neto bogatstva uključuje „Tesline” akcije, koje vrede preko četiri puta više od njegovog udela u kompaniji Spejs Eksplorejšen Tehnolodžis (Spejs Iks), preneo je Tanjug.

Ovo je tek drugi put u istoriji „Blumbergovog” indeksa da je Gejts, suosnivač Majkrosofta, zauzeo niže mesto od drugog. On je godinama držao prvu poziciju, pre nego što mu je titulu najbogatijeg čoveka na svetu preoteo osnivač Amazona, Džef Bezos, 2017. godine.

Gejtsovo neto bogatstvo, u iznosu od 127,7 milijardi dolara, bilo bi mnogo veće da godinama nije donirao ogromne sume u dobrotvorne svrhe. Samo dobrotvornoj fondaciji koja nosi njegovo ime, Gejts je od 2006. godine dao više od 27 milijardi dolara, napominje „Blumberg”.

 

IZVOR:POLITIKA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*