Matić: Potrošači nemaju razloga za brigu

BEOGRAD –

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Tatjana Matić izjavila je danas da je prilikom kontrole Uredbe Vlade o ograničavanju cene brašna, odnosno za maksimalnu cenu hleba tip-500, bilo nešto više od 200 prijava i prekršajnih kazni.

Matićeva je za RTS rekla da je, kada je reč o novoj uredbi koja se odnosi na širi spektar – pet životnih namirnica, još u toku priprema velikih trgovačkih lanaca za primenu te mere jer ona se odnosi na to da se cene moraju vratiti na nivo od 15. novembra.

Ukazala je da je trenutno situacija stabilna i da nema nikakvih prijava u vezi sa kršenjem te mere.

supermarket, kupovina, prodavnica, market, namirnice, cene, cena

Izvor: Pixabay, ilustracija

„Videćemo od sledeće nedelje kako će se stvari razvijati. Ono što je praksa pokazala je da uglavnom veliki trgovački lanci odmah primenjuju meru bez većih kršenja. Dešava se u manjim nekim radnjama u unutrašnjosti Srbije“, rekla je ministarka.

Govoreći o proizvođačima navela je da država ima mehanizme i da je ona i delovala i u smislu podrške proizvođačima.

„30.000 tona brašna je kroz robne rezerve izdvojeno za podršku mlinovima i pekarima i u tom smislu mi ćemo i dalje pratiti situaciju na terenu, i ako bude potrebno i sa drugim merama ćemo ka proizvođačima ići da bismo njima olakšali između ostalog, i da oni ne bi bili ti koji će poneti najviše ili platiti cenu ovih mera. Mislim da se to nikako neće desiti“, istakla je Matićeva.

Na pitanje da li ima potrošači treba da brinu nakon isteka tih 60 dana, odgovorila je da ne treba da brinu.

Početkom nedelje Vlada je ograničila cene pet namirnica na 60 dana, radi stabilnosti na tržištu.

Mokra Gora rame uz rame sa švajcarskim selima

Matić je izjavila da je Svetska turistička organizacija prepoznala Mokru Goru kao izuzetan primer ruralne destinacije sa velikim potencijalom za unapređenje seoskog turizma.

„Jako smo ponosni što su se naša sela, pogotovo Mokra Gora koja je među pobednicima, našla rame uz rame sa selima iz Švajcarske, Austrije, Španije koja su takođe nagrađena“, istakla je Matićeva za RTS povodom odluke Generalne skupštine Svetske turističke organizacije da proglasi Mokru Goru za jedno od najboljih turističkih sela na svetu.

Istakla je da je nagrada značajna pre svega kao vid prepoznavanja vrednosti i kvaliteta koja seoska domaćinstva i sela u Srbiji imaju i da govori da seoski turizam ima sjajnu budućnost u Srbiji.

„Ono što je Mokru Goru izdvojilo od ostalih je činjenica da je ovo selo koje neguje kulturu, čuva tradiciju, čuva biodiverzitet, što je jako značajno, i jedan vid ekološkog turizma koji je praktično u narednom periodu dominantan u svim predviđanjima i analizama Svetske turističke organizacije“, dodala je Matićeva.

Objasnila je da je ta nagrada izuzetno značajna kako za Mokru Goru tako i za Gostilje i Tršić.

„Pogotovo za Gostilje koje je ušlo u najuži krug i možda već sledeće godine i to selo bude proglašeno kao jedno od najboljih“, rekla je ministarka i ocenila da nagrada za seoska domaćinstva predstavlja pre svega veliki podstrek.

Navela je da su upravo mesta poput Mokre Gore, ali i neka manja mesta, kao i eko turizam, privukla veliki broj domaćih turista tokom dve godine pandemije.

Matićeva je ukazala da je, kada je reč o broju turista, ova godina bolja u odnosu na prethodnu.

„Ova godina je bila mnogo bolja nego prethodna, mada ni ova nije počela sjajno. Mi smo zaključno sa septembrom imali devizni priliv od turizma koji je bio milijardu i sto pedeset miliona evra, a u našoj najboljoj turističkoj sezoni 2019. imali smo milijardu i četiristo miliona evra. Dakle, razlika nije tako velika sa obzirom na to koliko su se okolnosti promenile od 2019. do 2021. Imali smo oko 2,5 miliona dolazaka turista, naravno u većini su to domaći turisti i 10 miliona noćenja u Srbiji, to su zaista ohrabrujući podaci imajući u vidu uslove, okolnosti u kojima smo živeli i radili ove godine“, navela je Matićeva.

Ukazala je da je bilo izuzetno značajno, posebno za strane turiste, kada je Srbija stavljena na Zelenu listu Evropske unije.

„Mi smo praktično od juna do septembra imali skok dolazaka stranih turista 73 odsto, zahvaljujući tome što smo bili bezbedna destinacija i to je, između ostalog, važno i za kraj sezone“, ocenila je Matićeva.

Govoreći o novogodišnjim aranžmanima, navela je da je, prema informacijama koje ima od hotelijera, u turističkim centrima, na planinama i banjama sve rasprodato.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*