Matica srpska obeležila dan svojih dobrotvora

NOVI SAD –

Tradicionalno, na samom kraju godine, Matica srpska obeležila je dan svojih dobrotvora koji joj, čak i u vreme pandemije, pomažu da u viševekovnoj misiji istraje. Spajajući dva povoda, zahvalnost donatorima i šezdesetogodišnjicu osnivanja rukopisnog odeljenja, otvorena je svečana izložba „od srpsko narodne zbirke do danas“.

Među onima kojima je Matica srpska izrazila zahvalnost za znanje, dela i podršku kojoj su joj u toku protekle godine poklonili, našli su se Eparhija bačka, it firme, pesnik Matija Bećković i Autonmna Pokrajina Vojvodina, poručivši „stojimo uz maticu i stajaćemo“.

matica srpska

Izvor: RTV

„To je naša obaveza i dužnost. Pre svega ka svima onima koji su stvorili ovu instituciju, čuvali je do dana današnjeg ali zapravo pre svega iz razloga što ovu instituciju moramo da čuvamo za generacije koje tek dolaze, za našu budućnost“, rekla je pokrajinska sekretarka za kulturu Dragana Milošević.

Matija Bećković je ocenio da su zbog budućnosti posebno važna dela dobrotvora koji se, dajući svoje vrednosti, upisuju u istoriju onih naklonjenih svom narodu u svakom vremenu.

„Jedna je dramatizacija ‘Gorskog Vijenca’ koju sam ja radio zajedno sa Borislavom Mihajlovićem Mihizom, a drugo je dramatizacija moje knjige ‘Međa vuka manitoga’ koju je radio Borislav Mihajlović Mihiz“, objasnio je Bećković.

Da i danas ima kome da zahvali, Matici je posebno važno, pa se u toj ustanovi rado prisećaju onog što su im vekovima unazad dobrotvori ostavljali kao izraz poverenja, radujući se što se to ponavlja. A sećaju se i da nije uvek bilo lako odbraniiti pravo na pripadnost.

Predsednik Marice srpske Dragan Stanić je naveo da i u vreme kada je Matici oduzimana imovina, Matica nikad nije donosila ni jedan pravni akt koji bi priznao taj čin oduzimanja, što je ocenio kao jako važno u procesu povratka te imovine.

„Mi smo danas u sred tog procesa“, zaključio je Stanić.

Proces se može okončati ukoliko država donese lex specijalis, koji bi najvažnije nacionalne institucije stavio u poseban položaj i zagarantovao neotuđivost imovine.

Strpljenje je ključ svega, poručuju iz Matice u kojoj je današnjom izložbom obeleženo i 60 godina od osnivanja Rukopisnog odeljenja unutar nje.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*