Mediji u Hrvatskoj: Vučić „ocrnio“ Hrvatsku, opozicija slavi nedolazak „četnika“

EPA/ANTONIO BAT
ZAGREB –

Za manje od sat vremena nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić obelodanio da neće otputovati na Izborni kongres Evropske narodne partije (EPP) u Zagreb, tu vest su preneli svi hrvatski mediji na udarnim mestima, a neki od njih konstatuju da je šef SNS iskoristio priliku da, kako kažu, „maksimalno ocrni Hrvatsku“.

Svi mediji su u celosti preneli obrazloženje Vučićeve odluke u pismu upućenom predsedniku EPP Žozefu Dolu.

EPA/ANTONIO BAT

Hrvatski portal Index je tekst Vučićevog pisma Dolu preneo po Hini, bez komentara, pod naslovom: „Vučić: Ne dolazim u Zagreb. Hrvati me napadaju i nastaviće da me napadaju“, a Jutarnji list uz navode da je Vučić odustao od dolaska u Zagreb i da je poslao pismo predsedniku EPP, zaključuje da je srpski predsednik tu priliku „maksimalno iskoristio da ocrni Hrvatsku“.

Večernji list akcenat stavlja na deo Vučićevog pismg u kome predsednik SNS kaže da bi mu „odlazak u Hrvatsku i jasno zastupanje srpske politike, nesumnjivo donelo značajne bodove u Srbiji, ali da je, kako je naveo, uzeo u obzir i ono što je za njega najvažniji deo politike koju predstavlja – pružanje ruke i otvorena vrata za bolje odnose između Srba i Hrvata“.

Portal 24 sata je vest o nedolasku Vučića u Zagreb na Izborni kongres EPP objavio pod naslovom: „Vode hajku protiv mene, jer je Srbija jaka“, a slično iyveštavaju i drugi hrvatski mediji poput Slobodne Dalmacije, Tportala, Telegrama, Neta, Naroda, Dnevnika, Dnevno…

Slobodna Dalmacija takođe prenosi Vučićevo pismo uz, navodna saznanja da se „u kuloarima pominje i da je Vučić odustao od dolaska nakon sugestije iz vrha EPP-a“.

List zaključuje i da je svojim nedolaskom Vučić direktno pomogao i hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću, i HDZ-ovoj predsjedničkoj kandidatkinji Kolindi Grabar Kitarović.

“ Prvi se neće morati nikome opravdavati što dan nakon godišnice pada Vukovara ugošćuje srpskog predsjednika ‘koji negira zločine koje su jedinice srpske vojske počinile u Hrvatskoj’. Ona (Kitarević) se, pak, neće morati braniti od kritika da je i sama svojevremeno pozvala Vučića u Zagreb“, piše Slobodna Dalmacija.

Hrvatska: Opozicija slavi nedolazak „četnika“ Vučića

Parlamentarna opozicija u Hrvatskoj likuje i doživljava kao svojevrsnu pobedu odluku rukovodstva Evropske narode stranke (EPP) da u zgradi Sabora ne održi nijedan od skupova u okviru Izbornog kongresa te evropske partije, koji će u Zagrebu biti održan od 19. do 21. novembra.

Iako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio da neće prisustvovati tom kongresu, na koji ga je pozvao njen predsednik Žozef Dol, deo hrvatske opozicije, koja ga smatra četnikom, uputila je niz uvreda i kritika najviše na njegov račun, ali i na račun premijera Andreja Plenkovića i italijanskog političara Antonia Tajanija, za kojeg je rečeno da je fašista.

Govoreći van dnevnog reda, poslanik opozicionog Mosta nezavisnih lista Miro Bulj je, prenosi zagrebački Večernji list, rekao da je odluka o iznajmljivanju sale u saboru bila sramotna i zadovoljno dodao:

„Sada u poslednjem trenutku (EPP) štiti partnera HDZ, jer kako dozvoliti da u vreme Vukovara u Saboru bude stranka u kojoj su četnik Vučić i fašist Tajani“.

Podsetio je i da mu je zbog njegovog protivljenja da se u Saboru održavaju sednice EPP-a u okviru Izbornog kongresa te evropske stranke dva dana bilo zabranjeno da govori u parlamentu.

„Ovo je pobeda i zaštitili smo dignitet Hrvatskog sabora“, rekao je Bulj.

Poslanik Hrvatske seljačke stranke Krešo Beljak ne misli da je odustajanje EPP-a od održavanja sednica Predsedništva i skupštine u Hrvatskom saboru pobeda opozicije, već i dalje, kako tvrdi, figa u džepu.

„Figu koju su držali celo vreme Plenković i HDZ, sada su stavili u džep. Ne menja se činjenica da su Aleksandar Vučić i Andrej Plenković deo iste evropske porodice. Mislim da bi bilo previše gledati četnika kako govori u hrvatskoj sabornici, čoveka koji je 1995. godine u Glini govorio da ovo nikada neće biti ustaška Hrvatska, a sada da govori u ‘ustaškom’ Saboru“, rekao je Beljak.

To bi, kazao je, bilo previše i za Plenkovića, ali on će biti u Zagrebu, biće deo iste porodice i to apsolutno ništa ne menja na stvari.

„Svi oni koji imaju imalo zdravog razuma znaju da su HDZ i Srpska radikalna stranka de facto ista stranka“, rekao je Beljak.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*