Vučić ne ide u Zagreb: Ne želim da utičem na dodatno pogoršanje položaja Srba u Hrvatskoj

FOTO TANJUG
BEOGRAD –

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlučio je da ne otputuje u Zagreb, gde će biti održan kongres Evropske narodne partije (EPP), na koji je pozvan kao lider SNS, navodeći da, između ostalog, ne želi da utiče na dodatno pogoršanje položaja Srba u Hrvatskoj.

Vučić je u pismu predsedniku EPP Žozefu Dolu u kojem je obrazložio svoju odluku, naveo i da to što neće prisustvovati kongresu EPP u Zagrebu, nije dokaz slabosti, već, kako kaže, dokaz snage i želje da menja stvari na bolje.

Dodao je da je najvažniji deo politike koju predstavlja pružanje ruke i otvorena vrata za bolje odnose između Srba i Hrvata, između Srbije i Hrvatske u budućnosti.

FOTO TANJUG

U pismu, koje je „Blic“ objavio u celosti, Vučić se zahvalio na pozivu da se lično obrati kongresu EPP u Zagrebu i da je taj poziv za njega velika čast i zahtev za još odgovorniji pristup rešavanju brojnih problema u regionu u kojem živimo.

„Želim da Vas obavestim da sam pripremio, čini mi se, ozbiljnu analizu događanja u regionu, kao i onoga što bismo svi zajedno morali da učinimo u narednom periodu. Ipak, nedeljama unazad, a znam da Vas je u svom pismu o tome obavestila Jadranka Joksimović, traje prava medijska haranga u gotovo svim hrvatskim medijima protiv mog dolaska u Zagreb i Hrvatsku“, istakao je on.

Vučić je dodao da nikakvih stvarnih razloga za takvu vrstu hajke niti je bilo, niti ih ima, osim što pojedini krugovi u hrvatskom društvu ne mogu da se naviknu na snažniju ulogu Srbije i na činjenicu da se Srbija ekonomski podiže, a i politički nije više na kolenima.

„Kao što znate gospodine predsedniče, ni malo nisam strašljiv, već sam mnogo puta odolevao takvim napadima i odgovarao na organizovane napade. I snažno i ozbiljno i odgovorno. Takođe, nesumnjivo je da bi mi odlazak u Hrvatsku i jasno zastupanje srpske politike donelo značajne poene u Srbiji, ali, uzeo sam u obzir i ono što je za mene najvažniji deo politike koju predstavljam, a to je, pružanje ruke i otvorena vrata za bolje odnose između Srba i Hrvata, između Srbije i Hrvatske u budućnosti“, istakao je on.

Vučić je rekao da ni na koji način ne želi da utiče na dodatno pogoršanje položaja Srba u Hrvatskoj.

„Zbog svega navedenog, obaveštavam vas da neću prisustvovati našem kongresu u Zagrebu, smatrajući da time i vama olakšavam posao, a moj nedolazak, molim vas, shvatite Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlučio je da ne otputuje u Zagreb, gde će biti održan kongres Evropske narodne partije (EPP), na koji je pozvan kao lider SNS, navodeći da, između ostalog, ne želi da utiče na dodatno pogoršanje položaja Srba u Hrvatskoj.

U skladu sa tim, a pre svega uz ogromnu nadu i očekivanje da će odnosi Srbije i Hrvatske biti mnogo bolji u budućnosti, Vučić je zamolio Dola da jedan od narednih važnih događaja za EPP organizuje u Srbiji, gde su, dodaje, svi dobrodošli i gde ni protiv jednog učesnika i člana EPP neće biti vođena bilo kakva hajka i haranga.

Naveo je da se SNS ponosi time što pripada porodici evropskih narodnih partija i zahvalio se Dolu na svemu što je učinio kako za poziciju Srbije u Evropi, tako i za položaj naprednjaka u najvažnijoj porodici evropskih političkih partija.

Zamolio je Dola da prenese njegove čestitke partijskoj koleginici Ursuli Fon der Lajen na izboru za šefa Evropske komisije, uz uverenje da će u ovim teškim vremenima pokazati celoj Evropi zašto je „naša EPP“ najbolji, najozbiljniji i najodgovorniji izbor.

U posebnoj napomeni Vučić dodaje da će napadi na njega čak i posle odluke kojoj se najveći deo hrvatskog društva nadao, biti nastavljeni.

„To uzmite samo kao dokaz svake od reči koju sam vam ovde napisao“, zaključio je Vučić.

Vulina: Vučić nije pokazao strah, ustaše jesu

Predsednik Pokreta socijalista Aleksandar Vulin izjavio je danas da mu je žao što predsednik Aleksandar Vučić neće ići u Zagreb, na kongres Evropske narodne partije, na koji je pozvan kao lider SNS.

„Voleo bih da je svet mogao da vidi ustaše nemoćne da sakriju bes i mržnju kada slušaju šta govori Srbin koji ih se ne plaši i koji im ne prašta ratove i zločine. Vučić nije pokazao strah, ali ustaše jesu“, rekao je u izjavio za javnost ministar odbrane i lider Pokreta socijalista.

Vulin smatra da „nema za ustaše većeg straha od uspešne Srbije i većeg predmeta mržnje od Aleksandra Vučića“.
„Ustaše Vučiću ne mogu da oproste što mu je otac u majčinoj utrobi pretekao njihovu kamu, a oni koji su među Hrvatima navodno umereni političari, Vučiću ne praštaju što je Srbiju ojačao i uspravio i što im glasno kaže da se ni Jasenovac ni Oluja neće ponoviti“, naveo je Vulin.

Prema njegovim rečima, između hrvatskih političara nema razlika kada su u pitanju Srbi.
„Kompleksi i strah u Hrvata progovore svaki put kada se pomenu Srbi, a posebno predsednik Srbije Aleksandar Vučić“, poručio je Vulin.

Na sramotu EU, naveo je Vulin, „Vučić mora da brine šta će ustaše uraditi Srbima u Hrvatskoj, i da li će bes kojim njega ne mogu da povrede, istresti na preostalim Srbima“.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*