Međunarodni dan dece obolele od raka

BEOGRAD: Danas se obeležava Međunarodni dan dece obolele od raka, 15. februar.

Kako je saopštio Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanovuić Batut“, u Srbiji se svake godine maligna bolest dijagnostikuje kod više od 300 dece i adolescenata, a kao i u većini zemalja u razvoju, gotovo dve trećine novoobolele dece (63,8 odsto) je uzrasta do 15 godina.

Najčešće maligne bolesti u detinjstvu, ali i najčešći uzroci smrti su leukemija i tumori mozga i limfomi.

Važno je istaći da je uspeh izlečenja raka kod dece veliki, mnogo veći nego kod odraslih. U prilog tome govori podatak da u visokorazvijenim zemljama stopa preživljavanja dostiže 84 odsto i da je u porastu, navedeno je na sajtu Instituta.

Maligne bolesti su jedan od značajnih globalnih zdravstvenih problema koje, prema statističkim podacima, predstavljaju drugi po učestalosti uzrok smrtnosti kod dece uzrasta do 14 godina, odmah iza povreda.

Upravo zbog toga, obeležavanje ovog datuma ima za cilj da pažnju celokupne javnosti, stručne i opšte, usmeri ka važnoj misiji poboljšanja tretmana, nege, kvaliteta života, emocionalnih i socijalnih potreba dece obolele od raka, kao i njihovih najbližih.

Ove godine, Međunarodni dan dece obolele od malignih bolesti se obeležava pod sloganom „Bez granica. Zajedno. Mogućnost. Budućnost. Izlečenje. Snaga“, čiji je cilj da pokrene širu društvenu zajednicu na akciju kako bi se omogućilo deci sa rakom i njihovim porodicama, pravo na ranu i pravilnu dijagnozu, pravo na odgovarajuci i kvalitetan medicinski tretman, pravo na lečenje bez bola i patnje i pravo na dostupnost lekova koji mogu spasiti život bez obzira na mesto gde žive.

Svetski dan dece obolele od raka je ustanovljen 2002. godine od strane Međunarodne konfederacije Udruženja roditelja dece obolele od raka. Od tada se obeležava u 88 zemalja širom sveta.

U Srbiji je ovaj datum postao deo nacionalnog Kalendara javnog zdravlja 2013. godine, na inicijativu udruženja roditelja i uz podršku Ministarstva zdravlja.

IZVOR:DNEVNIK

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*