MEĐUNARODNI DAN DETETA Zaštita mladih prvenstvena potreba

Foto: Dnevnik.rs

Danas, na Međunarodni dan deteta, u Privrednoj komori Srbije održava se konferencija o bezbednosti dece na internetu, zamišljena kao susret i izlaganje najeminentnijih stručnjaka koji mogu pružiti odgovore na pitanja koja se tiču bezbednosti dece i mladih na Internetu.

Foto: Dnevnik.rs

Učesnici konferencije su predstavnici ministarstava unutrašnjih poslova, prosvete i Ministarstva za telekomunikacije, UNICEF-a, dečiji psiholozi i pedagozi, kao i stručnjaci za informacionu bezbednost.

– Nužno je raditi na razvijanju svesti društva u celini o negativnim posledicama zloupotrebe digitalnih medija i pružiti informacije o pozitivnim i negativnim aspektima korišćenja interneta, potencijalnim rizicima i načinima bezbednog korišćenja digitalnih medija – rekla je Katarina Jonev, organizatorka konferencije, višegodišnji edukator na temu bezbednosti dece i mladih na internetu. – Zato je cilj konferencije promovisanje kulture ponašanja na društvenim mrežama i bezbednosti dece na Internetu. Zaštita dece i mladih na internetu jedno je od najvećih izazova bezbednosti, kako na globalnom nivou, tako i u Srbiji. Ideja za organizovanje ove konferencije je nastala kao objektivana potreba društva da zaštitimo decu na internetu i proširimo svest o značaju problema koji se tiče bezbednosti najmlađih u našoj zemlji.

Opasnosti na društvenim mrežama ima mnogo, od komunikacije sa nepoznatim ljudima, različitih oblika internet vršnjačkog nasilja, maltretiranja porukama neprikladnog sadržaja, preko vređanja po verskoj, rasnoj, nacionalnoj, seksualnoj osnovi, do uznemiravanja, postavljanja lažnih informacija, grupa na društvenim mrežama u kojima je cilj ismejavanje. Na velikom broju sajtova i društvenih mreža postavljaju se nasilni i neprikladni sadržaji.

– Svakako, jedan od najtežih oblika ugrožavanja bezbednosti dece su kriminalne aktivnosti, poput krađe identiteta i informacija, zatim pedofilija, mogućnost kidnapovanja i ucena koje imaju posledice po fizičko i mentalno zdravlje. U porastu je i broj video igrica koje imaju krajnji cilj samopovređivanje dece i oduzimanje sopstvenog života.  Sve je više širenja mržnje, nasilnog sadržaja, ismejavanja, ostavljanja pretećih komentara, propagiranje iskrivljenih i nemoralnih vrednosti na društvenim mrežama, a sve to targetira decu i mlade. Sa novim rizicima u sajber svetu, deca često nisu u mogućnosti da se suoče sama. Naglasak mora biti na edukaciji, kako dece tako paralelno i roditelja i društva u celini – istakla je rekla je Katarina Jonev.

IZVOR:DNEVNIK

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*