Meksiko pravi registar silovatelja i ubica žena

Izvor: REUTERS/Raquel Cunha

Meksiko siti pravi bazu podataka o seksualnim napasnicima i osuđenim ubicama žena, kao deo strategije da se zaustavi nasilje u glavnom gradu Meksika.

Gradonačelnica Klaudija Šenbaum i tužiteljka Ernestina Godoj predstavile su ovaj ambiciozni projekat, jedini u zemlji, koji će stupiti na snagu u avgustu ove godine, piše „El Pais“.

Mera je deo šireg programa zbog povećanog rodnog nasilja u 2019. godini i s obzirom na povećan broj ubijenih žena u Meksiko sitiju. Ovo je treći put da se pokreće baza sa DNK, zbog nedostatka međunarodnih dozvola. Ona će obuhvatati silovatelje i ubice žena, kao i osobe osuđenje za zlostavljanje, otmice i seksualni turizam. Projekat je javnu kasu koštao 4 miliona dolara.

Baza trenutno broji samo 45 prestupnika za ova dela. Vlasti se nadaju da će se lista proširivati kako se bude povećavao broj osuđujućih presuda, jedan od najvećih problema sa kojima se žrtve susreću u Meksiku. Stopa nekažnjavanja za seksualno nasilje prelazi 95 odsto, a slična je i za druga krivična dela.

Šenbaum je rekla da je cilj ove baze da se okonča sa praksom nekažnjavanja.

“Cilj je da postoje naučni dokazi u vezi sa seksualnim zlostavljanjem i da ono ne prolazi nekažnjeno”, rekla je gradonačelnica.

Sudska vlast Meksika, Pravobranilaštvo i Sekretarijat za zaštitu građana biće zaduženi za registrovanje slučajeva u bazi podataka. U zavisnosti od zatvorske kazne, profili bi u bazi podataka mogli da ostanu decenijama.

Gradonačelnica je orhabrila žrtve seksualnog nasilja da takve slučajeve prijave. Tokom pandemije koronavirusa došlo je do povećanja seksualnog kao i porodičnog nasilja.

“Treba nastaviti sa ohrabrivanjem žrtava. Ako nema prijave, nema ni pravde”, rekla je gradonačelnica.

 

 

 

IZVOR:N1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*