Mentorstvo i praksa za buduće IKT liderke i inovatorke

Državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, svečano je u Palati Srbija otvorila program „Devojke u tehnologiji“, koje je to ministarstvo organizovalo u saradnji sa Američkom privrednom komorom u Srbiji, u okviru nacionalnog Programa za osnaživanje žena u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija za period 2019-2020.

Program omogućava studentkinjama završne godine osnovnih i master studija tehničkih fakulteta mentorstvo i praksu u uspešnim kompanijama u oblasti IKT-a, sa ciljem njihovog međusobnog povezivanja, sticanja konkretnih znanja i osnaživanja liderskih veština.

Državna sekretarka pozdravila je studentkinje i izrazila očekivanje da će one i tokom svojih karijera otklanjati predrasude o profesionalnoj rodnoj predodređenosti, budući da su informatika i inženjerstvo i dalje oblasti u kojima dominiraju muškarci.

„Nadam se da ćemo među vama uskoro imati i liderke, inovatorke, uspešne preduzetnice, i verujem da će vam i ovaj program pomoći da ambiciozno usmerite svoje karijere“, poručila je Matić.

Ona je ovom prilikom podsetila da je prema zastupljenosti devojaka na IKT studijama Srbija iznad evropskog proseka za oko 7%, ali da je neophodno i dalje aktivno suzbijati rodni disbalans, naročito imajući u vidu da je u pitanju oblast sa najvećim razvojnim potencijalima i zaradama.

„Amcham je pokrenuo inicijative koje imaju za cilj osnaživanje budućih mladih lidera, smanjivanje jaza između onoga što moderni poslodavci traže i onoga što formalno obrazovanje nudi. Kroz naše programe stručnog usavršavanja i profesionalnog razvoja, Amchamps i Women in Tech program mentorstva prošlo je preko 200 mladih ljudi“, izjavila je ovom prilikom Jelena Pavlović, predsednica Američke privredne komore u Srbiji.

Ona je naglasila da su ovi programi bili inspiracija za nastanak programa „Devojke u tehnologiji“, koji je osmišljen sa ciljem da pruži podršku ženama koje žele da se dalje profesionalno razvijaju, deluju i međusobno povezuju kroz mentorstvo, radionice za lični i profesionalni razvoj i seminare sa inspirativnim govornicima i ekspertima u ovoj oblasti.

Studentkinje je pozdravila i direktorka Fonda za nauku, Milica Đurić Jovičić, a nakon toga održani su „brzi sastanci“ polaznica programa i mentora, na osnovu kojih će biti formirani mentorski timovi i projektni zadaci.

U programu učestvuju 23 studentkinje odabrane po javnom pozivu, i to sa  Univerziteta u Beogradu – sa Elektrotehničkog fakulteta, Fizičkog fakulteta, Fakulteta organizacionih nauka, Mašinskog, Prirodno-matematičkog, Saobraćajnog i Tehnološko-metalurškog fakulteta; zatim, sa Fakulteta tehničkih nauka i Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu i Elektronskog fakulteta u Nišu.

Studentkinje će voditi 13 mentora iz osam kompanija: Algotech, Ball Packaging Europe, DXC, OriginTrail, Roaming Networks, Telenor, Telegroup i VIP.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*