Nenad Zorić i Judita Popović zajednički kandidati Odbora za članove Saveta REM-a

FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ bk
BEOGRAD –

Odbor za kulturu i informisanje utvrdio je danas svoje kandidate za članove Saveta REM-a, Juditu Popović koju je predložila LDP-LSV-SDA i Nenada Zorića koga je predložila Stranka moderne Srbije.

Prema rečima predsednika Odbora za kulturu Mirka Krlića, sa njima će se na narednoj sednici Odbora obaviti pojedinačni razgovori.

Članovi odbora su se izjašnjavali i o kandidatu SRS Dragomiru Antoniću, kao i o kandidatu Pokreta socijalista-Ujedinjene seljačke stranke i Narodne seljačke stranke Dragiši Kovačeviću.

FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ bk

Tokom rasprave o kandidatima odbora za članove REM-a polemisali su poslanik SRS Aleksandar Šešelj i poslanik SNS Srbislav Filipović.

Šešelj je pre glasanja o kandidatima rekao da će većina podržati Juditu Popović i Nenada Zorića, što, kako je naveo, pokazuje „zajedničke tačke vlasti sa nekim strankama i kvazi strankama, te kakva je koalicija na snazi“.

„Pored SPS, pod vašom kontrolom je, ili ste ideološki bliski sa Liberalnodemokratskom partijom i Strankom moderne Srbije. Danas ćete izabrati i one na koje vas upozoravaju predstavnici iz inostranstva“, rekao je Šešelj.

On je istakao da izbor članova REM-a dolazi usled pritiska nevladinih organizacija i bivših poslanika evropskog parlamenta.

„Stvar izbora dva kandidata nije stvar ovog odbora već naloga koji su dobili predstavnici većine. Mi znamo koji su to ljudi. Odbor će glasati za kandidata LDP iako nema najbolje reference. To pokazuje koaliciju SNS sa LDP. A drugi kandidat za koga ćete glasati je kandidat stranke čiji su članovi ukrali mandate ‘Dosta je bilo’. Ta stranka nema nikakav legitimitet i poznata je po tome što su bili prateći vokali Saši Raduloviću u skupštini kad je svirao gitaru“, rekao je Šešelj.

On je u vezi sa tim ocenio da je SNS veoma „elastična“ na pritiske iz inostranstva.

Reagovao je Filipović poručujući da SNS ne kontroliše niko sem građana Srbije, te dodao da se na odboru ne raspravlja ko je sa kim ideološki blizak već se govori o kandidatima za članove Saveta REM-a.

„Mislim da je to što je kolega govorio autoprojekcija. Zapravo su oni ti koji primaju ovakva naređenja. Onda ja za vas mogu da kažem da ste srasli kao nokat i meso sa Markom Bastaćem pošto ste sa njim u koaliciji u Starom Gradu“, rekao je Filipović.

Poslanik SNS je dodao da poslanici nisu roboti kojima neko govori kako će da glasaju već oni, kaže, imaju svoj integritet, ističući da će on lično glasati za kandidate koje smatra najboljim.

Šešelj mu je odgovorio da on nema pravo da govori o integritetu, jer je bio član i G17 plus, pa onda i Demokratske stranke.

„Poslanici većine nažalost ne donose odluke u skladu sa integritetom nego – neko smatra i onda vam kaže šta vi treba da smatrate“, tvrdi Šešelj.

Poslanica SMS Tatjana Macura ocenila je da njihov kandidat poseduje potrebno radno iskustvo za razliku od kandidata SRS koji je, kako je primetila, i najstariji, i dodala da Nenad Zorić nije stranački opredeljen.

Šešelj je uzvratio da je kandidat SRS bio član Upravnog odbora RTS i dodao da mu nije jasno kakve veze ima kada je ko rođen, te dodao da ne smatra Stranku moderne Srbije legitimnom, jer, kako kaže, nije učestvovala na izborima.

Na današnjoj sednici Odbora, pored zajedničkih kandidata Zorića i Popović, utvrđeni su i kandidati Nacionalnog saveta za nacionalne manjine, Aleksandar Vitković i Dragomir Zupanc.

Bratislav Petković koji je prvenstveno bio zajednički kandidat Udruženja scenskih umetnika, stručnjaka i saradnika u kulturi i Udruženja filmskih glumaca je povukao svoju kandidaturu.

Sutra će se utvrditi još dva kandidata, a predlozi udruženja kompozitora su Snežana Nikolajević i Zoran Simijanovića, dok je predlog Udruženja filmskih umetnika Srbije Božidar Zečević.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*