Mićunović o DS: Grupa lidera stavila šapu na celu opoziciju

Foto: Printskrin/B92/arhiva

Ne može da funkcioniše savez u kojem su jedni za EU, drugi protiv, jedni čuvaju Kosovo, a drugi bi da potpišu sporazum, istakao je Dragoljub Mićunović.

Foto: Printskrin/B92/arhiva

Poslanik DS i njen nekadašnji predsednik Dragoljub Mićunović kao problem DS u ovom trenutku vidi Savez za Srbiju, „koji je izleteo kao iz topa“ i u kojem je grupa lidera, „stavivši šapu na celu opoziciju, prisvojila manire vlasti, optužujući sve koji nisu sa njima da su neprijatelji“.

Mićunović je SzS uporedio sa nekadašnjim DEPOS-om, koji je okupljao sve „od prestolonaslednika, preko vladika, do političkih stranka, i na kraju propao“.

Ne može da funkcioniše savez u kojem su „jedni za Evropsku uniju (EU), drugi protiv, jedni čuvaju Kosovo, a drugi bi da potpišu sporazum“, uveren je Mićunović.

On „ne vidi struje unutar DS, već samo grupe koje su nezadovoljne, a jedna od tih grupa su narodni poslanici, koji su odjednom postali nevažni i o čijim su potezima u parlamentu odlučivali Obradović i Jeremić“.

„Radi se o tome da je DS deo svog suvereniteta premestila u to kolektivno telo koje donosi odluke konsenzusom i koje je odluke monopolisalo, o čemu sam želeo da govorim onda na Glavnom odboru kada mi je oduzeta reč“, podsetio je Mićunović za Fonet.

Izbegavanje pravnog ujedinjenja zbog vraćanja dugova

Demokratska stranka bi trebalo ponovo da se ujedini, a tek onda da razmatra druge saveze, ocenio je Mićunović, koji misli da proces ujedinjena ide sporo zbog neiskrene želje da dođe do njega.

„Dolazili su kod mene i pitali me o tome, rekao sam da treba zaboraviti razlike i stvoriti jednu stranku, jer i građani imaju želju da DS bude jača“, rekao je Mićunović.

Kako je ocenio, „to nije išlo i zato što je svako ko je napustio DS napravio svoju stranku“.

„Naročito nije išlo, jer oni koji su se DS priključili kada je bila moćna na vlasti, nisu želeli da gube privilegije i oni su izašli iz stranke, a ona je ostala u finansijskim problemima“, precizirao je Mićunović.

Sada bi, kako je ukazao, svi da se „udruže simbolično, ali ne i pravno, da ne bi vraćali dugove, što unutar stranke stvara nesigurnost“.

Na pitanje kome je u interesu, mimo vlasti, da se DS ne oporavi, Mićunović je odgovorio da „većina radi u korist sopstvene štete, ali da ima i dobronamernih koji smatraju da treba biti nezavisan od bilo kojih interesa“.

On ističe da je DS i dalje „brend na političkom tržištu i da je za stranku važno da ima biografiju i prošlost“.

U slučaju DS, to je mirtvorna prošlost tokom ratova, naglasio je Mićunović i podsetio da je ova stranka donela vrednosti EU u Srbiju i približila je Uniji.

„Stalno govorimo o potrebi da se pojave novi i mladi, a onda raspuštamo Omladinu“

Govoreći o opcijama da se DS izvuče iz krize, Mićunović je kadrove označio kao jedan od problema i apostrofirao situaciju povodom raspuštanja tek izabranog rukovodstva Demokratske omladine. On je to rukovodstvo „savetovao, prilikom nedavnog susreta, da ostanu svoji i da se bore za svoje principe i vrednosti“.

„Stalno govorimo o potrebi da se pojave novi i mladi, a onda kada ti novi dođu, mi raspuštamo Omladinu“, ukazao je Mićunović.

Prema njegovom tumačenju, „danas je retkost da omladina želi da se bavi politikom, ali pošto nije disciplinovana, mi ćemo da je raspustimo“.

„U nedostatku autoriteta se trenira strogoća“, obrazložio je Mićunović, ukazujući da se „lični interesi i problemi nazivaju politikom koje nema“.

On tvrdi da „bojkot nije politika, već ozbiljno pitanje koje se uvek u prošlosti ispostavilo kao greška“.

Prema Mićunovićevom stavu, DS bi trebalo da uradi dve stvari kako bi izašla iz krize – jedna je strateška, a druga taktička.

Kako je obrazložio, strateški treba da „uozbilji ujedinjenje“ i da DS ponovo postane snaga i u parlamentu i van njega.

„Unutar DS se prave lobi grupe“

Osvrćući se na aktuelni sukob unutar DS, Mićunović je kratko prokomentarisao da je to već viđeno, ali i da je teško proceniti u kojem pravcu će se stvari razvijati, što zavisi od „ponašanja i jednih i drugih“.

Mićunović je razočaran „neprimerenim rečnikom“, ali i „sumnjičenjem protivnika koji ne misli na isti način i prihvatanjem metoda ponašanja u DS koji se kritikuju u ponašanju vlasti“.

Poslanik DS je rekao da problem može da se traži u tome što su „političke stranke od ideoloških postale interesne zajednice“, iz čega ne izuzima ni DS. Kako je objasnio, „unutar DS se prave male grupe ljudi, lobi grupe, koje imaju svoje interese, a dominantan faktor je novac i ljudi koji ga imaju žele da utiču na stranke da ih vode i kontrolišu“.

Na opozicionoj sceni su „uglavnom bivši funkcioneri DS“, ocenio je on, ali nije konkretno odgovorio na pitanje o suštini trenutnog sukoba unutar DS i uticaja na taj sukob bivših funkcionera, čija se imena pominju u medijima.

Prema rečima Mićunovića, „u toj raspravi nema teorijskih razlika, niti tu ima politike, postoji samo problem ko će se naći na kojoj poziciji i to je cela politika“, umesto da DS bude „škola demokratije, škola cele Helade, kako je za Atinu govorio Perikle“.

IZVOR:B92

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*