Mihajlović: Građani više neće morati na šaltere po list nepokretnosti

Zorana Mihajlović Foto: MGSI

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović, održala je danas sastanak sa direktorom Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) Borkom Draškovićem i rukovodstvom Javnobeležničke komore, koje je predvodio Srbislav Cvejić, u vezi sa izdavanjem lista nepokretnosti građanima.

Zorana Mihajlović Foto: MGSI

Na ovom sastanku postignut je dogovor oko teksta Uredbe koji će biti razmatran na prvoj sednici Vlade. Ukoliko Vlada usvoji ovaj predlog Uredbe, građani više neće morati da dolaze po list nepokretnost na šaltere RGZ, već će kompletan posao prenosa nepokretnosti završavati kod notara.

Pored ovog pitanja, razgovarano je i o još efikasnijem postupku upisa nepokretnosti, reformi katastra i napretku Srbije na Duing biznis listi.

“Kao što smo nedavno ispravili jednu od velikih nepravdi i omogućili da više od 30.000 građana Srbije može da upiše svoju imovinu u katastar nepokretnosti, tako nam je cilj da i druge usluge katastra budu maksimalno efikasne za građane, da nemamo gužve na šalterima, a tu je važna uloga i RGZ i Javnobeležničke komore”, rekla je Mihajlović.

Potpredsednica Vlade je naglasila da će se nastaviti sa reformisanjem RGZ, kako bi ta institucija funkcionisala još efikasnije i doprinela daljem poboljšanju poslovnog ambijenta u Srbiji.

“Postupci koje vodi RGZ su veoma važni i za napredak Srbije na Duing biznis listi Svetske banke, da upis nepokretnosti bude jednako efikasan kao i izdavanje građevinskih dozvola. Takođe, RGZ će imati važnu ulogu i u reformi prostornih planova, e-prostor, koja će omogućiti da se elektronska procedura uvede i u oblast planske dokumentacije”, navela je Mihajlović, koja je i predsednica Zajedničke grupe za unapređenje pozicije Republike Srbije na rang-listi Svetske banke o uslovima poslovanja – Duing biznis.

IZVOR:DANAS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*