Milanović: Idete u državu koju nisu svi priznali

ZAGREB –

Hrvatski predsednik Zoran Milanović ispratio je danas kontigent Oružanih snaga, koji će se priključiti misiji Kfora na Kosovu i Metohiji i poručio da, kako je naveo, „idu na posao u državu koju je Hrvatska priznala i koja nam je bliska“, ali koju nisu priznali svi.

„Delikatno je, ali verujem ne i opasno. Jedni će vas tamo dočekati kao najbolje prijatelje, drugi baš i ne“, rekao je Milanović u kasarni u Našicama, prenela je Hina.

milanovic, zoran

Izvor: EPA (Antonio Bat)

Hrvtaski kontigent čini 130 vojnika, od toga šest žena.

Milanović je, kako se navodi u saopštenju iz njegovog kabineta, poručio pripadnicima kontingenta da nisu početnici i da se ponašaju kako doliči i da pokažu šta znaju.

“Uvek razmišljajte o tome, bez obzira na članstvo u NATO-u, na to da smo zapadna demokratija, članica Evropske unije, deo jednog saveza država koje dele puno zajedničkih vrednosti – da ste pre svega Hrvatska vojska. I da ta vojska uvek mora zadržati svoj integritet, posebnost i svest da pre svega služi domovini“, rekao je.

“Nećemo dopustiti da u toj velikoj bačvi vode mi budemo jedna kap vina koja će izgubiti svoj identitet, svoje ja i svest o tome čemu služe – a služite odbrani hrvatske domovine“, zaključio je Milanović.

Hrvatske Oružane snage u NATO misiji Kfora na Kosovu i Metohiji učestvuju od jula 2009.

Primarni zadaci pripadnika OSRH u NATO misiji Kfor su sprečavanje obnavljanja neprijateljstava, izgradnja sigurnosnog okružja, potpora međunarodnim humanitarnim naporima, osiguravanje sprovođenja sklopljenih sporazuma i podrška razvoju kosovskih snaga bezbednosti.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*