Milanović uveren da je nasilje policajaca nad migrantima izolovan slučaj

Izvor: N1 (arhiva)

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović je u Osijeku izrazio uverenje da je slučaj policajaca koji su učestvovali u nasilnom proterivanju migranata iz Hrvatske u BiH izolovan slučaj, dodavši da odgovorni treba da budu kažnjeni.

„Verujem da je to izolovani slučaj, jer bi se u suprotnom to videlo i znalo. Tako se policija ne sme ponašati i to je očito prekoračenje ovlašćenja. Dobro je da se preduzimaju mere“, rekao je Milanović, prenela je njegova pres služba u saopštenju.

Milanović je dodao da se mora govoriti i o policajcima koji „cele godine svaki dan rade jako težak posao za skromnu platu i čuvaju hrvatsku granicu“.

„To je težak posao u interesu šire zajednice. Ne bih hteo da iz ovoga izađe stigmatizovana policija kao služba“, naglasio je hrvatski predsednik.

On je rekao da je „činjenica da ljudi koji dolaze na granicu bez odobrenja i žele je preći čine prekršaj, kažnjivo delo“.

„Rešimo ovaj slučaj, ako se ustanovi odgovornost treba da uslede neke posledice i kazna, ali ostaje problem. Na hrvatskoj granici se svaki dan skupljaju ljudi, možda i porodice, koje žele da pređu granicu i odu negde drugde, ali to je protivpravno. To se ne sme“, zaključio je Milanović.

Upitan da li je odgovornost za slučaj nasilja nad migrantima na granici s BiH individualna ili komandna, on je odgovorio da ne zna i da ne veruje da je neko izdao takvo naređenje.

On je ponovio da ne podržava ideju o ogradama na spoljnoj granici EU, jer to smatra „neljudskim“.

Hrvatska se proteklih godina više puta suočavala s optužbama da provodi nasilne deportacije migranata, tzv. pushbackove, proterivanja s hrvatskog tla. O tome su pisali brojni domaći i svetski mediji, kao i nevladine organizacije, tvrdeći da nije reč o izolovanim slučajevima, da sve odobrava EU i da se slične stvari dogadjaju i u drugim delovima Evrope, odnosno na spoljnim granicama EU.

 

 

 

IZVOR:N1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*