Milićević sa EBRD: Nastavljamo saradnju na novim projektima u oblasti navodnjavanja

Novi Sad, 19. novembar 2019. godine – Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević sastao se danas sa delegacijom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), koju je predvodila Žužana Hargitai, regionalna direktorka za Zapadni Balkan.

Na sastanku je razgovarano o dosadašnjoj realizaciji i nastavku saradnje na partnerskom projektu u oblasti unapređenja mera energetske efikasnosti u javnim zgradama u AP Vojvodini. Bilo je reči i o saradnji u oblasti izgradnje nove i rehabilitaciji postojeće infrastrukture za navodnjavanje.

Milićević je ocenio da je u proteklom periodu saradnja Pokrajinske vlade i EBRD bila na izuzetno visokom nivou.

„Projekat energetske efikasnosti u javnim zgradama u Vojvodini teče zadovoljavajućom dinamikom. Do sada je urađena  pilot-studija na 80 objekata od ukupno 3000 koliko ih ima u Vojvodini“,  izjavio je potpredsednik Milićević. On je dodao da analize pokazuju da bi uštede realizacijom ovih projekata bile oko 60 odsto u odnosu na dosadašnje troškove zagrevanja i rasvete tih objekata, a ti troškovi se plaćaju iz budžeta. To osim ušteda znači i smanjenje emisije ugljen-dioksida, jer ti objekti za grejanje uglavnom koriste ugalj i lož-ulje.

Žužana Hargitai je istakla da će do kraja godine biti gotova detaljnija studija usmerena na pet do šest javnih  objekata. „Dobra  vest je da u 2020. godini možemo da ponudimo kreditni aranžman za realizaciju prve faze posla, kao i bespovratna sredstva u iznosu od pola miliona evra“, kazala je Hargitai i dodala da će ove investicije doneti uštedu energije i uštedu novca u budžetu Pokrajine.

Milićević je naveo da je ogroman posao da se svih tri hiljade objekata učini energetski efikasnim, što će sigurno trajati čistav niz godina, ali iziskuje i velika finansijska sredstva.  On se zahvalio EBRD na bespovratnim sredstvima u iznosu od 100.000 evra za izradu pilot-projekta energetske efikasnosti javnih zgrada u Vojvodini.

Potpredsednik Milićević i Hargitaijeva razgovarali su i o mogućim ulaganjima u vodoprivredni sistem u Vojvodini, kroz dalju rekonstrukciju kanalske  mreže, ulaganja u akumulaciona jezera za navodnjavanje, kao i elektrifikaciju polja.

 „Danas se u Vojvodini navodnjava između četiri i pet odsto obradivih površina, što je svakako nedovoljno. Imajući u vidu i klimatske promene, potrebno je da brzo i efikasno reagujemo i da površine pod sistemima za navodnjavanje značajno uvećamo u narednim godinama“, kazao je Milićević i dodao da bi ova ulaganja stvorila bazu za više hektara pod sistemima za navodnjavanje, a time i bolje uslove za poljoprivrednike, njihov veći profit i veće punjenje budžeta.

Današnjem sastanku u Pokrajinskoj vladi prisustvovali su pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević, pokrajinski sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj Nenad Grbić i direktor JVP „Vode Vojvodine“ Slavko Vrndžić.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*