Milo Đukanović reizabran za predsednika DPS-a

Foto: N1 (Screenshot)

Aktuelni predsednik Crne Gore i dugogodišnji lider vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović, reizabran je za predsednika te partije.

Reizabran je na kongresu održanom u Podgorici, dok će funkciju njegovog zamenika i dalje obavljati Duško Marković.
Foto: N1 (Screenshot)
Đukanović i Marković su bili jedini kandidati za najviše stranačke funkcije.
Lider crnogorske vladajuće partije vodi DPS neprekidno od 1998. godine i godinama je bio na čelu vlade čije vođstvo je pre tri godine prepustio zameniku predsednika, dugogodišnjem šefu tajne službe Dušku Markoviću.
Nakon reizbora Đukanović je sinoć u izjavi novinarima poručio da njegova partija „ulazi sa puno optimizma u izbornu godinu“, u kojoj će „potvrditi nadmoćnost“.
Naredne godine u Crnoj Gori se održavaju redovni parlamentarni izbori.
„Ovo je prilika za rekapitulaciju protekle četiri godine. Ispunili smo obećanja, sačuvali stabilnost Crne Gore i što je najvažnije ušli u NATO, ali i napravili važne korake na ekonomskom planu. Idemo dalje ka emancipaciji društva i stvaranju uslova za dobar život građana Crne Gore. Naša ambicija je da mlade ljude zadržimo u državi“, naveo je Đukanović.
Saopštio je da vladajuća partija „ima razumevanja za očekivanje jednog dela javnosti da se obnovi istorijski neupitna Crnogorska pravoslavna crkva (CPC)“, što je po prvi put da se na stranačkom kongresu DPS-a pomenula obnova CPC.
Uoči kongresa pojedini analitičari ocenili su da će DPS „nastaviti deklarativno da se zalaže za reforme i evropske integracije, dok će u praksi jačati politički pritisak na državne insitucije i širiti klijentelističku mrežu“.
Iako je unutar DPS-a počela smena generacija, partijski veterani nastaviće da drže poluge u stranci i kontrolišu unutrašnje reforme„, ocenio je za „Vijesti“ direktor Instituta alternativa Stevo Muk.
IZVOR:021.RS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*