Ministar odbrane na snimanju filma „Koridor 92“

Ministar Vulin: Bitka za Koridor je važna kao i Košare i Paštrik

Ministar odbrane Aleksandar Vulin obišao je danas pripadnike Ministarstva odbrane i Vojske Srbije koji zajedno sa predstavnicima Radio-televizije Srbije i dramskim umetnicima učestvuju na snimanju filma „Koridor 92“ u okolini Vršca.

Tom prilikom ministar Vulin je istakao da bez bitke za Koridor ne bi bilo Republike Srpske, kao i da je dokumentarno-igrani film o toj bici naš način da ispričamo istinu o građanskom ratu u kome su Srbi bez svoje volje, nametnuto učestvovali.

– Kada je Aleksandar Vučić kao jedan od predvodnika srpske države prvi put izgovorio „NATO agresija“, posle toga Srbima više niko nije mogao i niko neće moći da oduzme pravo na istinu i pravo da govore o istini koju su živeli. Bitka za Koridor je bitka bez koje ne bi bilo Republike Srpske. Bitka za Koridor je za celokupni srpski narod podjednako važna kao i bitke na Košarama ili Paštriku. Bez Koridora, bez ove velike pobede, ne bi bilo Republike Srpske, koju toliko volimo i koju toliko poštujemo.

Srbi su dugo ćutali i puštali da im drugi pišu istoriju, podseća ministar Vulin i dodaje da se zbog toga Srbima ponovio Jasenovac i da su dočekali da se brane od rezolucija pred Ujedinjenim nacijama da nisu genocidan narod, iako su u dva svetska rata bili žrtve.

– Ovo je naš način da ispričamo istinu o građanskom ratu u kome su Srbi bez svoje volje, nametnuto učestvovali i u Bosni i Hercegovini i u Hrvatskoj. Ovo je naša prilika da svojim potomcima ostavimo istinu koja ne može da se promeni. Ovo je naš način da napišemo istinu – poručio je ministar Vulin, naglasivši da država Srbija i Ministarstvo odbrane, baš kao što su obnovili sećanje na bitke sa Košara i Paštrika, neće dozvoliti da bitka za Koridor ili ma koja druga borba srpskog naroda za slobodu padnu u zaborav i ostanu zaboravljene i nepoznate, jer Srbi imaju pravo da se sećaju, a država Srbija obavezu da brine o sećanju Srba gde god da oni žive.

Ministar Vulin rekao je da je u filmu za njega važna autentičnost događaja, čemu će doprineti i pojavljivanje učesnika samog događaja.

– Mi ćemo ovim filmom ispričati istinu. Nećemo pokušavati da se predstavimo boljima nego što smo bili. Ispričaćemo istinu, a neka drugi razmišljaju zašto je istina tako dobra prema Srbima. Bitka za Koridor je u istoriji našeg naroda opet namerno zaboravljena, zato što je poruka bitke za Koridor da kad su Srbi jedinstveni, kad se slože i kada se nađu, ništa ne može da stane na njihovom putu. Bitka za Koridor je odbranila i stvorila Republiku Srpsku i ne sme biti zaboravljena. Posebno ne smeju biti zaboravljeni svi oni koji su dali svoje živote i svoje zdravlje. Ovo je primer pobede, ovo je primer vojničke vrline i vrline jednog naroda – rekao je ministar Vulin.

Autorka filma Slađana Zarić objašnjava da se danas u okolini Vršca snimaju scene koje treba da dočaraju probijanje Koridora.

– Taj koridor koji znači opstanak Republike Srpske, ili kako oni često kažu taj „put života“, simbolično je probijen spajanjem dva korpusa, Istočno-bosanskog korpusa koji je došao iz pravca Šamca i Krajiškog korpusa koji je došao iz Banjaluke. Onog trenutka kada su se ta dva korpusa spojila, to je značilo da taj put, ma koliko on bio uzan put ka Srbiji, put iz istočnog ka zapadnom delu, jeste probijen i da Republika Srpska ima šanse da opstane. Danas smo prisustvovali snimanju te scene, a ono što je specifično jeste da sve ovo što smo radili ovde, sve ove igrane scene nisu fikcije. Ovo nije proizvoljna reč jednog scenarista, dramaturga ili reditelja, jer je knjiga snimanja rađena na osnovu svedočenja ljudi koji su bili učesnici borbe na Koridoru – objašnjava Slađana Zarić.

Ona ističe da će nakon snimanja scena završne borbe i oslobađanja Koridora, uslediti snimanje na vojnom poligonu u Nikincima i na Savi, kao i da je premijera filma simbolično planirana za 9. januar – Dan Republike Srpske, jer je upravo bitka za Koridor bitka očuvanja, postojanja i opstanka Republike Srpske.

Jedan od učesnika proboja Koridora,  predsednik Udruženja građana Prvog bataljona Vojne policije Prvog krajiškog korpusa Radenko Puzić, učestvuje u snimanju dokumentarno-igranog filma.

– Prisustvovao sam snimanju scene za dokumentarno-igrani film o proboju Koridora, scene samog spajanje Prvog krajiškog korpusa i Istočno-bosanskog korpusa. Kao učesnik u proboju Koridora osećam jednu veliku emociju, ogromnu energiju koja je prisutna na setu – ističe Puzić i dodaje da je sve na snimanju veoma autentično: uniforme, oznake, sama priča.

Zadovoljstvo zbog učešća na ovom dokumentarno-igranom projektu ne skriva ni Gavrilo Jovanović, glumac iz Bijeljine.

– Tumačim lik Milana Zubudovca, Posavca koji je nesretnom situacijom udario na svoju vojsku, misleći da je to druga vojska. Ali smo kroz neke naredne događaje shvatili da to nije tuđa vojska, nego da je to bratska vojska, naša i srećom zapevalo se na kraju, kako je kod nas Srba to običaj, da se uvek sve završi pesmu i rakijom – opisuje jednu od scena Jovanović i otkriva da se ni jednog trenutka nije dvoumio da li će prihvatiti ulogu u filmu kada mu je bila ponuđena. Kako kaže, uloga je mala, ali simpatična i zadovoljan je što je na snimanju sa pripadnicima Vojske Srbije koji pomažu tokom snimanja.

Dokumentarno-igrani film autorke Slađane Zarić o probijanju Koridora 1992. godine, koji je koprodukcija Vojnofilmskog centra „Zastava film“, Radio-televizije Srbije i Radio Televizije Republike Srpske, snima se u vršačkom selu Laudonovac, a naredna snimanja odigraće se na poligonu „Nikinci“ i kod Šapca na reci Savi. Scene su snimane u napuštenoj kasarni u Rumi, u vojnom objektu „Brile“, kao i u vojnim kompleksima „Manđelos“ u Sremskoj Mitrovici i „Pasuljanske livade“.

Snimanje filma podeljeno je u dve etape – razgovori sa učesnicima borbi, koji su snimani u Banjaluci i Beogradu i dramska rekonstrukcija događaja koja je snimana sa pripadnicima Vojske Srbije u Republici Srbiji. Pored aktera bitke i glumaca iz Srbije i Republike Srpske, kao statisti u filmu su angažovani pripadnici Vojske Srbije iz Prve, Druge i Treće brigade kopnene vojske, dok je tehničku podršku pružila Komanda za obuku.

Film je posvećen bitkama koje su oslobodile prolaz-koridor Bijeljina-Banjaluka 1992. godine i hronološki prati dešavanja od prelaska hrvatske vojske preko Save, formiranja logora, stradanja Srba u Odžaku, Derventi i pogibije 32 vojnika iz Vojne pošte Vranje.

Vojna operacija „Koridor“ trajala je od 28. juna do 6. oktobra 1992. godine na prostoru Posavine. U akciji su poginula 273 borca Vojske Republike Srpske, a ranjeno je 1.918 boraca.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*