Ministar Šarčević obišao studentsko odmaralište na Paliću

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen  Šarčević, gradonačelnik Subotice Bogdan Laban i direktor Studentskih odmarališta Srbije, Nenad Borovčanin, obišli su danas Ustanovu studentskog odmarališta „Palić“, na Paliću (Kanjiški put bb). U rekonstrukciju postojećih i izgradnju novih objekata u ovom najvećem studentskom odmaralištu u našoj zemlji, kapaciteta 700 ležaja, ukupno će, kako je rečeno, biti uloženo oko 5,35 miliona evra.

Ministar Šarčević je naveo da već naredne godine, s proleća, studentsko odmaralište na Paliću može da očekuje prve studente. On je naglasio da su prve dve faze, koje su završene, dovoljne da odmaralište oživi, a da će se treća faza, koja je u toku i obuhvata opremanje tri izgrađena objekta nameštajem i opremom, nadalje nesmetano odvijati.

– Rekonstrukcija postojećih i izgradnja novih objekata studentskih odmarališta finansira se iz kredita koje država otplaćuje i podiže za ove namene. U odmaralište na Paliću biće ukupno uloženo 5,35 miliona evra. Kapacitet ovog odmarališta nakon završetka planirane izgradnje i adaptacije biće 700 ležajeva. Palić će biti najveće studentsko odmaralište, najveći studentski centar sa brojnim sadržajima – naveo je Šarčević.

Povećanje kapaciteta studentskog standarda ministar Šarčević je ocenio – dobrom politikom.

– Ovakvi objekti koriste se i u komercijalne svrhe kako bi postali samodrživi ali ne na uštrb potreba  studenata. Učenički i studentski domovi u nekom periodu kada studenti nemaju obaveza rade kao hosteli tako da tim delom izdržavaju sami sebe i podižu standard zaposlenih – rekao je Šarčević.

Uz izražavanje zahvalnosti Vladi Republike Srbije koja je, kako je istakao,  tokom nekoliko proteklih godina u obnavljanje  vaspitno-obrazovnih ustanova i studentskih centara na teritoriji grada Subotice uložila više sredstava nego što je to učinjeno decenijama unazad, gradonačelnik Laban je rekao da je u Ustanova studentskog odmarališta na Paliću jedna nova jedinica veoma značajna za poboljšanje standarda učenika i studenata, ali i za subotičku lokalnu samoupravu.

– Mi ulažemo velika sredstva u razvoj Palića, a ovo studentsko odmaralište će povećati smeštajne kapacitete koji nedostaju Subotici i Paliću. U ovom trenutku raspolažemo sa oko 2.500 ležaja što je, složićete se, nedovoljno, s obzirom na to da je Subotica drugi grad po veličini u Vojvodini, a peti u Srbiji. Drago mi je što ćemo izgradnjom studentskog odmarališta povećati smeštajne kapacitete, tim pre što se ovde održavaju i velika sportska takmičenja, a razvijen je i kongresni turizam – naglasio je gradonačelnik Laban.

Nenad Borovčanin je rekao da će početkom naredne godine biti otvorena Radna jedinica Studentskih odmarališta Srbije na Paliću, da odmaralište trenutno ima mogućnost smeštaja 240 studenata i restoran sa više od 500 mesta i da je rok za završetak treće faze kraj naredne godine.

– Iskoristio bih i priliku da se zahvalim gradonačelniku Subotice Bogdanu Labanu, ministru Šarčeviću i kompletnoj Vladi Republike Srbije zato što nakon nekoliko godina pauze nastavljamo sa radovima čijim završetkom ćemo zaokružiti celinu studentskih odmarališta Srbije. Siguran sam da su naša odmarališta po standardima u samom vrhu kad je Evropa u pitanju. Već do početka proleća biće primljeno 50 novih radnika sa teritorije grada Subotice što, siguran sam, mnogo znači svim ljudima koji čekaju zaposlenje – kazao je Borovčanin.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*