Položeni venci i cveće na spomenik „Balada vešanih“

Komemorativnim skupom i polaganjem venaca i cveća na spomenik „Balada vešanih“, obeležena je 78. godišnjica od tragičnog 18. novembra 1941. godine kada su fašisti, pred takozvanim prekim sudom, osudili na smrt i pogubili vešanjem petnaestoro subotičkih mladih rodoljuba jer su pružali otpor ideologiji nacizma i fašizma.U ime građana Subotice, lokalne samouprave i Gradskog odbora SUBNOR-a, venac su položili član Gradskog veća Ilija Đukanović i predsednik GO SUBNOR Subotica, Maksim Bakrač, a u ime Vlade Republike Srbije i Severnobačkog upravnog okruga načelnik Okruga Dragi Vučković.

Načelnik Vučković je, obraćujući se medijima, istakao da Republika Srbija i grad Subotica neguju kulturu sećanja na nevine žrtve željne, kako je rekao, obične stvari – da žive normalnim životom.

– U toj svojoj borbi za normalan život neko je našao za shodno da nevine ljude  proglasi krivim i da im oduzme život. Trudimo se i uvek ćemo se truditi da ih ne zaboravimo i da pokolenjima koja dolaze prenesemo značaj njihove žrtve i  borbe, jer je to ono čega ćemo se sećati – naglasio je Dragi Vučković.

Maksim Bakrač je podsetio na tragična zbivanja tog 18. novembra 1941. godine kada je 15 revolucionara, koji su težili za slobodom i borili se protiv ugnjetavanja, pokupljeno sa spiskova za likvidaciju i na ovom mestu obešeno.

– Na njihovim usnama je sijala sloboda, zato su se borili i umrli da Subotica i budući naraštaji žive u ovako lepom gradu. Mi, ne samo borci nego i građani Subotice dok nas je nećemo zaboraviti ove rodoljube i našu slavnu istoriju. Imamo čime da se ponosimo, jer narod koji nema svoju prošlost i koji je ne poštuje, nema ni sadašnjost, ni budućnost – rekao je Bakrač.

Učenici Politehničke škole su, po tradiciji, izveli recital i na spomenik simbolično položili 15 crvenih ruža za 15 palih žrtava. Vence na spomenik položile su i delegacije Mesnog odbora penzionera MZ „Centar III“, Jevrejske opštine Subotica, Komunista Srbije u Subotici i „Centra Tito”.

Posle polaganja venaca na spomenik „Balada vešanih“ i prigodnog programa, predstavnici grada Subotice i Severnobačkog upravnog okruga položili su vence i na Jevrejskom groblju, gde je održana komemoracija u znak poštovanja prema stradalim sugrađanima jevrejske nacionalnosti.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*