Ministar Vulin: Vučić se bori za Kosovo i Metohiju

– Predstojeći razgovori u Vašingtonu biće veoma teški. Svaki taj sastanak je izuzetno težak, nikada tu nema ništa lepo, razgovarate sa ljudima za koje znate da iskreno mrze vaš narod i vašu zemlju i koji imaju samo jedan interes, a to je da vam nekako naškode. Ali, morate da razgovarate – rekao je danas ministar odbrane Aleksandar Vulin u jutarnjem programu Televizije „Pink“ komentarišući predstojeće razgovore predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera tzv. Kosova Avdulaha Hotija u Vašingtonu i Briselu.

Kako je istakao, velike sile uvek imaju svoju agendu i ne vode previše računa o tome „šta mislimo mi mali, koliko nas nešto boli ili raduje“.

– Bio sam svedok 2012. godine kada nas u Briselu nisu pitali baš ništa, donosili su nam papire koje čak nije trebalo ni da potpišemo, nego da pročitamo i sprovedemo, jer su ovi pre nas sve već dogovorili i tada je predsednik Vučić preuzeo istorijsku odgovornost na sebe i od 2012. počinju i da nas pitaju. To nije lako, ali predsednik Vučić je uspeo da se izbori za to da nas posmatraju kao stranu koja ima interes – naglasio je ministar Vulin dodavši da je za prethodnih osam godina čuo „da smo pregovore već završili i izgubili i da je Kosovo priznato, da je Vučić potpisao i obećao“.

– Oni se raduju tome. Nikada od njih nismo čuli reč „naša“, da je to „naša delegacija“, „da zastupa našu zemlju“, da imamo „naše interese“. Ne, nego kako Vučiću uraditi nešto veoma loše, kako ga proglasiti izdajnikom. Osam godina ga proglašavaju izdajnikom, pa za to vreme mogao je da prizna šta god je hteo, ali nije mu na pamet palo da uradi bilo šta što može da naškodi Srbima ili Srbiji – istakao je ministar odbrane.

Govoreći o obraćanju predsednika javnosti pre nekoliko dana u kojem je naveo da je postojalo „niz pogrešnih odluka devedesetih“, ministar Vulin je rekao da se videlo koliko je taj govor bio „težak i gorak“ i da je predsednik rekao istinu.

– On uvek kaže istinu i ona bude teška. Ali, on kaže istinu i nastavi da se bori. I bori se. Osam godina lažu kako je priznao Kosovo. Ja sam tu od prvog dana, od 2012. godine imao sam čast da budem direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, znam da nije prošao ni jedan dan da se neko nije javio i rekao da je Vučić izdao Kosovo. Osam godina on trpi udarce iznutra, tamo gde ne bi smeo da trpi i tamo gde bismo morali da kažemo „naša delegacija“, „naši interesi“, „naša Srbija“ – naglasio je ministar Vulin i pozvao sve njih da kažu šta bi uradili za ovih osam godina.

– Prestanite da lažete više. Ako ne možete da kažete ništa dobro, nemojte da odmažete, znate da Aleksandar Vučić ide u Vašington da se bori i biće mu veoma teško – poručio je ministar odbrane.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*