Ministarka odbrane Francuske: Srbija je deo odbrane Evrope

EPA (YOAN VALAT)
BEOGRAD –

Ministarka odbrane Francuske Florans Parli izrazila je zadovoljstvo što će posle francuskog predsednika Emanuela Makrona predstavljati francusku vladu tokom posete Srbiji i ističe da Srbija predstavlja deo odbrane Evrope, a da vojske dve zemlje treba više da sarađuju.

„Naše vojske treba bolje da se upoznaju i da više rade zajedno. Zapadni Balkan i posebno Srbija naši su susedi. Beograd je na dva sata leta od Pariza“, naglasila je francuska ministarka u autorskom tekstu za „Politiku“.

EPA (YOAN VALAT)

Parli je podsetila da je prilikom Makronove posete u julu bilo dogovoreno da se podigne nivo francusko-srpskog strateškog partnerstva u oblasti odbrane, i rekla da je upravo cilj njenog dolaska kao francuske ministarke vojske da se taj zamah zajedničke dinamike u korist naše dve zemlje nastavi.

„Iako Srbija nije članica NATO, ona aktivno sarađuje sa ovom organizacijom i, uopšte, daje snažan i efikasan doprinos našoj kolektivnoj odbrani. To njeno angažovanje treba da bude uvaženo u pravoj meri“, rekla je francuska ministarka odbrane navodeći da će to biti teme koje su u središtu razgovora koje će danas imati sa predsednikom republike Aleksandrom Vučićem i njenim kolegom Aleksandrom Vulinom.

Parli se osvrnula i na nedavno održani samit u Londonu na kojem su se, prema njenim rečima, članice NATO obavezale da počnu da razmišljaju o toj velikoj vojnoj alijansi.

Ona je pozdravila „značajan i cenjeni“ doprinos Srbije spoljnim operacijama Evropske unije i Ujedinjenih nacija, u Centralnoafričkoj Republici, u Demokratskoj Republici Kongo i u Maliju, ali takođe u Somaliji i u Libanu.

Istakla je da se radi o teškim terenima, podsetivši da je Francuska 25. novembra izgubila 13 vojnika koji su služili u operaciji „Barkan“, kao i da su te operacije odlučujuće su za našu kolektivnu bezbednost.

Ona je istakla da Francuska i Srbija žele – zajedno – da se okrenu budućnosti, kao i da želi, u skladu sa novom strategijom Francuske za zapadni Balkan, koja je objavljena ove godine, da više resursa posvetimo operativnoj saradnji između naše dve zemlje.

„Naši odnosi imaju bogatu istoriju, o tome svedoči bratstvo po oružju između vojnika naše dve zemlje tokom Prvog svetskog rata, ali i bogatstvo 180 godina diplomatskih odnosa koje obeležavamo ove godine. Ovo bratstvo se urezalo u srca i prenosi se iz generacije u generaciju“, navela je Parli.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*