Mirović u sukobu sa Skupštinom: Odluka o Kliničkom centru Vojvodine nezakonita

Vojvodina koronaIzvor: N1

Predsednik Vlade Vojvodine Igor Mirović zatražiće od pokrajinske Skupštine „povlačenje nezakonite i nestatutarne odluke“ kojom je preuzela osnivačka prava nad Univerzitetskim kliničkim centrom Vojvodine, jer je, kako je naveo, „to jedini način da ovlašćeni organ – Pokrajinska vlada odnosno Sekretarijat za zdravstvo – nastave, kao i decenijama unazad, da koordiniraju poslove zdravstvene zaštite u najreferentnijoj ustanovi u Vojvodini i jednoj od najreferentnijih u Srbiji“.

Mirović je, kako je objavljeno na sajtu pokrajinske vlade, rekao da je odlukom od 30. novembra, „prekršen Zakon o zdravstvenoj zaštiti i Statut APV i time uneta konfuzija u organizaciju dela zdravstvenog sistema i to u najvažnijoj ustanovi – Kliničkom centru“.

„Odluka je doneta sa neskrivenim ciljem da se izvrši pritisak na upravu UKCV da sakrije nezakonitosti uočene u radu Klinike za infektivne bolesti, koja je primala kovid pacijente i nakon otvaranja nove bolnice na Mišeluku, iako to nije smela prema zdravstvenim propisima i uputstvima. Posledica toga je, na osnovu stručnog nadzora, jedan broj novoobolelih pacijenata koji su bili u kontaktu sa lečenima mimo uputstava, a da to nisu znali, niti je znao deo zaposlenih jer nije bila označena tzv. crvena zona i nisu primenjivana druga epidemiološka pravila“, naveo je Mirović u saopštenju.

Dodaje da je „nakon opravdane i stručne reakcije uprave Univerzitskog kliničkog centra prema odgovornima, nastupila politizovana reakcija Skupštine AP Vojvodine, odnosno pokrajinskih poslanika od kojih velika većina nije istinito informisana o čemu se zaista radi“.

„Posebno je zapanjujuće što je ovaj, strogo zdravstveno-stručni problem, iskorišćen za širenje neistina, obmanjivanje najvišeg državnog rukovodstva i političku kampanju većeg broja aktera u političkom životu“, navodi on.

Dodaje da su pokrajinska vlada i resorni sekretarijat spremni da stručnoj i najširoj javnosti stave na uvid sva dokumenta koja pokazuju zabrinjavajuće postupanje odgovornih i jasne nalaze nadležnih u vezi sa ovim slučajem.

Mediji su nedavno pisali da je Mirović zbog sukoba unutar SNS oko Kliničkog centra Vojvodina podneo ostavku, što je on  demantovao.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*