Mladi interventni kardiolozi razmenjuju iskustva na Institutu za KVB

Фото: Део учесника симпозијума на Институту у Сремској Каменици фото: Љ. Петровић

Oko 300 učesnika i 19 predavača okupilo se na Trećem simpozijumu mladih interventnih kardiologa Srbije, koji se juče i danas održava u Institutu za kardiovaskularne bolesti Vojvodine u Sremskoj Kamenici.

Foto: Deo učesnika simpozijuma na Institutu u Sremskoj Kamenici foto: LJ. Petrović

Upravnik Klinike za kardiologiju Instituta i koorganizator Simpozijuma profesor dr Milovan Petrović kaže da je ovo jedini skup u Srbiji, a možda i u celoj Evropi, koji je posvećen isključivo mladim interventnim kardiolozima.

– Cilj je da se afirmišu mladi interventni kardiolozi,  edukuju se i imaju mogućnost da rade samostalno, uz nadzor starijih kolega. Ove godine mladi lekari vode glavnu reč, oni su i predavači i rade intervencije. Prvog dana skupa rade dve intervencije na koronarnim arterijama, a drugog dana rade intervenciju na aortnom zalistku – kazao je dr Petrović.

Cilj je da se afirmišu mladi interventni kardiolozi, edukuju se i imaju mogućnost da rade samostalno, uz nadzor starijih kolega (dr Milovan Petrović)

Prema njegovim rečima, mladim kardiolozima mnogo znači ovaj skup, jer su u prilici da razmenjuju iskustva i vide kako se rešavaju neki komplikovani slučajevi.

– Imamo 19 predavača koji dolaze iz našeg Instituta, iz Kliničkog centra Srbije, sa Dedinja, kao i iz regionalnih bolnica u kojima se rade ove intervencije, i to iz Valjeva, Niša, Kragujevca, sa Bežanijske kose i iz Užica, a tu je i oko 300 učesnika, od kojih je više od stotine iz drugih zdravstvenih ustanova – naveo je dr Petrović

Načelnik Službe interventne kardiologije Instituta i organizator Simpozijuma dr Dragan Debeljački istakao je da se u moru kongresa koji se održavaju svake godine, jako malo pažnje posvećeno mladim kardiolozima.

– Uvek stariji vode glavnu reč, a mladi gledaju šta stariji rade. Pri tome ubrzan razvoj imidžing tehnologije, kao i tehnologije kojima se meri protok krvnog suda koje služe za preciznije izvođenje procedura, mnogo više odgovaraju mlađim lekarima, koji ih lako i svakodnevno koriste. Ovo je jedini skup gde mladi rade, a stariji su tu samo da ih konsultuju – napomenuo je dr Debeljački.

Foto: Dr Dragan Debeljački, dr Aleksandar Redžek i dr Milovan Petrović foto: LJ. Petrović

Na dvodnevnom skupu mladi interventni kardiolozi će prikazivati slučajeve i dr Debeljački kaže kako je to organizovano u dve sesije. Jedna je „kako sam rešio moj slučaj“, a druga je „kako sam rešio moju komplikaciju“, gde će u otvorenoj diskusiji lekari razmenjivati mišljenja, informacije, kao i način rešavanja same komplikacije.

Institut u Sremskoj Kamenici ima 11 interventnih kardiologa i još dvoje lekara koji su na ovoj obuci.

– Svake godine, a tako planiramo da bude i ove, uradimo oko 4.300 koronarografija, od čega je 2.800 perkutanih revaskularizacionih procedura. Od tog broja je 1.200 primarnih perkutanih intervencija u akutnom infarktu miokarda, što je najveći broj u Srbiji. Mi smo jedina kardiološka ustanova u Vojvodini koja radi 24 sata dnevno, svih sedam dana u nedelji, 365 dana godišnje – napomenuo je dr Debeljački.

Simpozijum je otvorio direktor Instituta profesor dr Aleksandar Redžek koji je istakao da je interventna kardiologija oblast koja se najbrže razvija, te je svim učesnicima poželeo dobre uslove za rad, kao i da ih „slušaju” žice i stentovi.

– Ovo je prilika da pokažete šta ste naučili i dokle ste stigli, jer ste vi budućnost kardiologije – naglasio je dr Redžek.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*