MMF: Ograničiti povećanje plata i penzija

Međunarodni monetarni fond (MMF) smatra da povećanje plata i penzija u javnom sektoru treba ograničiti, a da novac treba da bude usmeren na javna ulaganja, što je od presudne važnosti za podršku privrednom rastu.

MMF: Ograničiti povećanje plata i penzija

Takođe, budžet za narednu godinu treba uravnotežiti tako da se uzmu u obzir deficit koji bi trebalo da iznosi dva odsto BDP-a i pomoć privredi.
Ovo se navodi u saopštenju ove međunarodne finansijske organizacije povodom njihove odluke o uspešnom završetku četvrtog razmatranja ekonomskog programa Srbije. Kako prenosi Politika, ocenjeno je da Srbija nastavlja sa uspešnim sprovođenjem ekonomskog programa, koji je podržan Instrumentom za koordinaciju politike.
„Pod uslovom da se privreda postepeno oporavi kako se trenutno planira, planiranje budžeta za narednu godinu treba da se uravnoteži sa podrškom ekonomiji, a da se fiskalni deficit postepeno vrati na održiv nivo. Fiskalni prostor trebalo bi biti usmeren na javna ulaganja, što će biti od presudne važnosti za podršku rastu, uz ograničavanje povećanja plata u javnom sektoru i penzija. Potrebna je stalna modernizacija poreske uprave da bi se zaštitili glavni tokovi prihoda tokom krize i naknadnog oporavka“, saopštio je Tao Džang, zamenik generalnog direktora i vršilac dužnosti predsedavajućeg.
On je ocenio da je pandemija imala značajan negativan uticaj na privrednu aktivnost Srbije, a da su vlasti pokrenule blagovremene i snažne akcije. Fiskalni paket uveden kao odgovor na krizu jedan je od najvećih u regionu i pruža potrebnu podršku domaćinstvima i preduzećima, kao i veću zdravstvenu potrošnju.
„Reforme finansijskog sektora treba da nastave da podržavaju oporavak i dugoročni rast. Prioriteti uključuju završetak privatizacije najveće državne Komercijalne banke, unapređenje razvoja tržišta kapitala i podršku pristupu finansiranju razvoja“, navodi se u saopštenju MMF-a.
Ponavljaju raniju ocenu da će privredna aktivnost pasti tri odsto.
Predsednik Aleksandar Vučić poručio je juče penzionerima da budu spokojni, jer penzije ne samo da će biti sigurne i redovne, već i povećane i to, kako je istakao, ne beznačajno povećane.
Autor: Politika, 021
Foto: Pixabay

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*