MUP Srpske upozorio: Upotreba dronova bez saglasnosti strogo zabranjena

printscreen
Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske apeluje na vlasnike bespilotnih letjelica (dronova) na puno i dosledno poštovanje pravila korištenja dronova, te posebno upozoravamo na zabranu korištenja dronova u blizini delovanja avio i protivpožarnih snaga, kako se ne bi ugrozila bezbednost letačkih posada i životi drugih ljudi.

– Posljdnji događaj od 09. juna 2024. godine, kada je u kompleksu Centra za obuku Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske dron naletio na helikopter Specijalne antitetorističke jedinice MUP-a, pri sletanju na pistu primer je jednog takvog neodgovornog postupanja. Tom prilikom helikopter je zadobio neznatna oštećenja, a na licu mesta je izvršen uviđaj od strane policijskih službenika, te je utvrđeno da je na karting stazi gde se održavala karting trka, vršeno snimanje iste sa više dronova – ističe se u saopštenju MUP-a.

Policijski službenici Policijske uprave Banjaluka su naknadno identifikovali lice iz Banjaluke koje je upravljalo ovom bespilotnom letilicom i protiv njega će nadležnom tužilaštvu biti podnesen izvještaj o učinjenom krivičnom delu oštećenje i oduzimanje tuđe stvari.

U saopštenju se dodaje da ni policijska uprava Banjaluka, kao ni Ministarstvo unutršnjih poslova Republike Srpske nisu bili obavešteni od strane organizatora ovog događaja, kao ni samih pojedinaca da će se na ovom događaju koristiti drnovi, što je bila njihova obaveza.

 

 

 

IZVOR:RTRS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*