Muškarac umro od smrzavanja kod Sjenice, spasena majka sa četvoro dece (VIDEO)

Илустрација: Youtubescreenshot
SJENICA –

Muškarac R.Č. (66), čije je beživotno telo pronađeno u zavejanom automobilu u reonu sela Branjice kod Sjenice, umro je od posledica smrzavanja, izjavio je danas lekar Doma zdravlja Sjenica Sanjin Mehmed Bašić. Celu noć trajala je akcija spasavanja zavejanih vozača i putnika, na državnom putu IB 29 Aljinovići-Sjenica-Novi Pazar, na deonici Brnjica-Duga Poljana. Novopazarski putari i vatrogasci su iz automobila koji su bili zaglavljeni i zavejani u snegu, oslobodili majku sa četvoro dece. Iz okova mećave spasena je i beba stara 15 dana. Prema prvim informacijama, deca su dobro.

Muškarac R.Č. (66), čije je beživotno telo pronađeno u zavejanom automobilu u reonu sela Branjice kod Sjenice, umro je od posledica smrzavanja, izjavio je lekar Doma zdravlja Sjenica Sanjin Mehmed Bašić.

Ilustracija: Youtubescreenshot

„Čovek je išao na kontrolu kod doktora u Sjenicu, a u povratku je njega i njegovog prijatelja koji ga je vozio uhvatila mećava. Auto su parkirali sa strane i vozač je otišao da traži pomoć, dok je R.Č. ostao u automobilu koji nije mogao da napusti usled svog zdravstvenog stanja. Tako se i smrzao“, rekao je Bašić, koji je bio na licu mesta.

Kako kaže, vozač automobila Lada niva krenuo je po pomoć, naišao na putare i objasnio da je u autu ostao bolestan čovek, međutim, kada su stigli do njega, već je bilo kasno.

„Bio sam na licu mesta, sa putarima i vatrogascima, negde oko tri posle ponoći, ali sam mogao samo da konstatujem smrt. Čovek je preminuo od hipotermije“, dodaje Bašić.

Doktor je rekao da je i vozač automobila rizikovao svoj život, jer je u mećavi tražio putare.

Celu noć spasavani zavejani ljudi

Celu noć trajala je akcija spasavanja zavejanih vozača i putnika, na državnom putu IB 29 Aljinovići-Sjenica-Novi Pazar, na deonici Brnjica-Duga Poljana.

Novopazarski putari i vatrogasci su iz automobila koji su bili zaglavljeni i zavejani u snegu, oslobodili majku sa četvoro dece.

Iz okova mećave spasena je i beba stara 15 dana. Prema prvim informacijama, deca su dobro.

„Akcija spasavanja je nastavljena, još četiri vozila su u blokadi“, rekao je direktor preduzeća „Novi Pazar-Put“ Aleksandar Grbović. Na ovom putnom pravcu došlo je do potpune obustave saobraćaja zbog vremenskih uslova – jakih snežnih padavina i olujnih vetrova.

Ministarstvo: Putevi Srbije da omoguće prohodne puteve

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije pozvalo je danas „Puteve Srbije“ da zajedno sa putarskim preduzećima učine sve da omoguće nesmetano i bezbedno odvijanje saobraćaja u celoj zemlji.

„Imajući u vidu otežane uslove saobraćaja, posebno kad je reč o planinskim predelima, očekujemo od Puteva Srbije i putarskih preduzeća da ulože maksimalan napor da glavne saobraćajnice ostanu prohodne bez obzira na vremenske prilike i da efikasnim delovanjem omoguće da se što pre ponovo uspostavi saobraćaj i na onim deonicama koje su trenutno neprohodne“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo apeluje na vozače da obrate posebnu pažnju u vožnji, da se pre polaska na put informišu o prohodnosti puteva i da se pridržavaju svih propisa, kao i pravila vožnje u zimskim uslovima.

Na raščišćavanju snega angažovano je više građevinskih mašina – tri ultra-utovarivača, dve kombinirke, i četiri kamiona, navodi Novi Pazar put.

U saopštenju ističu da je na osnovu dobijene saglasnosti od strane Nadzorne službe JP „Putevi Srbije“ uspostavljena potpuna obustava saobraćaja na državnom putu IB 29 Aljinovići-Sjenica-Novi Pazar, deonica Brnjica-Bijele Vode.

Čišćenje tog pravca, kako ističu, biće nastavljeno kad vremenske prilike to dozvole.

Proglašena vanredna situacija u Sjenici

U opštini Sjenica proglašena je vanredna situacija, a zamenik predsednika te opštine Vojo Trmčić kaže da je zbog visokih snežnih nanosa još uvek neprohodan magistralni put Novi Pazar – Sjenica.

Trmčić je rekao da je za saobraćaj neprohodna deonica puta Štavalj-Duga Poljana i da je ostalo oko 15 zavejanih automobila koje treba ukloniti, a, kako kaže, posao olakšava to što je stao olujni vetar.

“Imali smo velike probleme između Duge Poljane i Štavlja. Takođe, put je na dve tačke, Banjičko brdo i Golijski put, bio potpuno neprohodan. Uspeli smo da jedan deo oslobodimo i da se deo putnika vrati za Dugu Poljanu, a deo za Sjenicu“, kazao je Trmčić.

Dodaje da je prioritet bio da se evakuišu svi putnici iz oko 70 zavejanih automobila kojima je, kaže, ponestajalo goriva, a nisu imali ni vode ni hrane.

“Većina njih nije žalila za automobilima, bilo im je važno samo da budu na bezbednom. Imam 49 godina i ne pamtim takve smetove i olujni vetar. Niste mogli da stojite dva minuta na tom vetru, a kamoli da nešto radite.

Dodaje da su okolna sela potpuno odsečena od sveta, ali da će se po prioritetima krenuti u raščišćavanje i seoskih puteva.

“Prvo treba da iz sjeničke bolnice transportujemo preminulog R.Č., koji se smrzao u zavejanoj koloni, do sela Gornja“, rekao je on.

U štabu za vanredne situacije u Sjenici rečeno je da je situacija i dalje složena zbog visokih nanosa snega i da na deonici puta od sela Brnjice do Duge Poljane ima snega i do pet metara.

“Ima mnogo zavejanih vozila koji se ne vide od snega, treba prvo skloniti vozila, pa onda početi sa čišćenje“, kažu u štabu.

Evakuacija putnika iz zavejanih vozila počela je juče oko četiri sata posle podne i trajala je jutros do pet sati.

RTV (Nevenka Stojisavljević)

 

Vanredna situacija u Crnoj Travi 

Opština Crna Trava proglasila je vanrednu situaciju na celoj svojoj teritoriji, javila je danas RTS. Svi putevi su zavejani, kaže za RTS predsednik opštine Crna Trava Slavoljub Blagojević.

Sneg praćen jakim vetrom od juče ujutro ne prestaje da pada, visina snežnog pokrivača je prešla metar, a nanosi su negde i znatno veći.

RTS prenosi da informacije o stanju uglavnom samih i starih u udaljenim mahalama otežava to što je mobilna mreža 063 u prekidu.

Struje za sada ima, ali iz ove opštine apeluju da se bez preke potrebe ne kreće na put dok vetar ne prestane i putevi se ne očiste. Okovana snegom je i Vlasina, javili su RTS gledaoci koji kažu da od nanosa i vetra ni vrata ne mogu da otvore.

Problema imaju planinski delovi svih opština Jablaničkog okruga. Kako su rekli stanovicnici, već treći dan bez struje je selo Obražde u opštini Bojnik.

Na Ignjevači u Mokroj Gori evakuisano petoro dece iz autobusa

U mestu Zarožje kod Bajine Bašte, vatrogasci-spasioci su intervenisali prilikom oslobađanja vozila iz snežnih nanosa, dok su na Ignjevači na Mokroj Gori evakusiali petoro dece iz zavejanog autobusa, saopštio je danas MUP.

U Vardi kod Kosjerića, evakuisali su osam osoba iz zavejanih područja i oslobodili pet vozila iz snežnih nanosa.

Gagić: Evakuisano 28 osoba iz zavejanih krajeva

Iz zavejanih područja Srbije pripadnici Sektora za vanredne situacije MUP-a evakuisali su 28 osoba, izjavio je načelnik odeljenja vatrogasno-spasilačke jedinice MUP-a Nedeljko Gagić i dodao da je u toku evakuacija jedne osobe na teritoriji opštine Medveđa.

Gagić je rekao da je reč o starijoj osobi iz mesta Donji Gajtan na čijoj kući se, kako kaže, urušio krov.

“Najkritičnija intervencija bila je na putu Novi Pazar – Sjenica, na deonici kod Štavlja, gde je evakuisano oko 20 putnika. Preduzeće “AD Novi Pazar put“ trenutno čisti tu deonicu, a na terenu su i naše ekipe koje pružaju pomoć građanima“, rekao je Gagić.

Sneg pravi probleme, neprohodni putevi, evakuisane osobe

Snežne padavine praćene jakim vetrom stvaraju probleme širom Srbije zbog čega su pojedini putni pravci zatvoreni za saobraćaj, u pojedinim opštinama proglašena je vanredna situacija, a kod Sjenice, gde je stanje i dalje alarmantno, jedna osoba je preminula zbog smrzavanja.

Na teritoriji opštine Ivanjica sneg je dostigao visinu od oko 40 centimetara, a u selima na višoj nadmorskoj visini se, usled olujnog vetra, stvaraju nanosi zbog čega su pojedini putni pravci potpuno neprohodni, prenosi Glas zapadne Srbije.

„Ekipe Elektrodistribucije iz Čačka pritekle su nam u pomoć, na terenu je sva raspoloživa mehanizacija, izvođači i tim za vanredne situacije. Pokušavamo da saniramo posledice olujnog vetra, ali i mraza koji je potpuno zaledio sneg pa smo onemogućeni da traktorima čistimo smetove“, rekao je predsednik opštine Ivanjica Zoran Lazović.

Naveo je da su ekipe, uz pomoć motornih sanki, stigle i do najudaljenih sela ivanjičke opštine.

„Smetovi su preko dva metra, a u Glogu je trenutno obustavljeno čišćenje dok ne prestane olujni vetar jer sve ono što je čišćeno, vetar vraća na početak“, dodao je Lazović za GZS.

Rukovodilac redovnog održavanja „Novi Pazar-Put“ Senad Ibragović rekao je Tanjugu je zbog snežnih smetova, jakog vetra i stalnih nanosa snega na puteve situacija u Sjenici i dalje alarmantna, da su sve ekipe na terenu, ali da ne uspevaju da očiste put.

„Radi se intenzivno i nadamo se da ćemo u toku dana uspeti da rešimo situaciju“, dodao je Ibragović.

Novopazarski putari i vatrogasci su sinoć iz automobila koji su bili zaglavljeni i zavejani u snegu, oslobodili majku sa četvoro dece, a načelnik odeljenja za vandredne situaacije i poslove odbrane u Novom Pazaru Naser Crnovrašanin kaže za Tanjug da tu situacija nije tako alarmantna kao u Sjenici gde je proglašena vanredna situacija.

„Što se tiče Novog Pazara, stanje je redovno, sve što se dešava iz pravca Duge Poljane u pravcu Sjenice. Za sad nemamo nikakvih prijava o zavejanim putnicima“, kazao je Crnovršanin.

Okovana snegom je i Vlasina, preneo je RTS.

Problema imaju i planinski delovi svih opština Jablaničkog okruga, a prema rečima stanovnika selo Obražde u opštini Bojnik je već treći dan bez struje.

Struju trenutno nema ni oko 1.000 domaćinstava u požeškoj opštini je bez struje.

Kako prenosi RTS, ekipe EPS-a su na terenu i čekaju da se pročiste pojedini lokalni putevi kako bi rešili problem.

U selu Varda kod Kosjerića struja je povremeno nestajala, a meštani trenutno nemaju signal za mobilni telefon.

Tu su vatrogasci-spasioci evakuisali osam osoba iz zavejanih područja i oslobodili pet vozila iz snežnih nanosa.

U Vranju ima dvadesetak centimetara snega, a u prekidu je put ka Poljanici, planinskom predelu sa dvadesetak sela, dodaje RTS.

Sela i zaseoci kod Kraljeva zavejana, 350 kuća bez struje

Na Rudnu kod Kraljeva i u desetine sela i zaseoka u podgolijskom kraju sneg neprestano pada više od 30 sati, zbog čega su pojedina sela odsečena, a više od 350 domaćinstava trenutno je bez struje.

Kako piše portal Glas zapadne Srbije, visina snežnog pokrivača je između 60 i 70 centimetara, ali najveći problem je olujni vetar koji pravi smetove visine i preko dva metra.

Portal navodi da je struja u Rudno stigla jutros oko 9 časova, ali da su pojedina sela i zaseoci još uvek bez struje.

Među njima su Bzovik, Reka, Dražinice, Kamenska, Lazi i drugi zaseoci na kraljevačkoj strani, kao i na teritoriji Ivanjice – Koritnik, Ostatija, Devici, Brusnik, Perišice…

Kraljevačko i novopazarsko preduzeće za puteve bore se sa velikim smetovima na prilaznim putevima Rudnu od Studenice i Gradca, kako bi obezbedili normalne uslove za život tamošnjem stanovništvu.

Direktor Javnog preduzeća „Putevi“ Kraljevo Mirko Vuković kaže da su jutros probili put od Studenice do Rudna u dužini od deset kilometara.

„Problem je što što jak sneg neprestano pada tako da dok s buldožerima stignemo na kraj jednog puta već je nekoliko prvih kilometara zavejano. Jutros je ponovo jedna mašina krenula ka Bzoviku, drugu smo poslali ka Mlanci gde je situacija takođe veoma teška“, rekao je Vuković.

Meštani očekuju da će preduzeće za puteve „Novi Pazar“ uskoro krenuti u račišćavanje puta Gradac-Rudno, koji je u njihovoj nadležnosti.

Sneg i u Nišu, ulice prvog i drugog stepena očišćene

Snežne padavine širom Srbije zahvatile su i Niš gde su ulice prvog i drugog stepena potpuno očišćenje, a očekuje se da će do kraja dana biti prohodne i ulice trećeg prioriteta.

Kako je za Tanjug rekao komandant štaba zimske službe Niša Stojan Spasić, noćas je deset ekipa JKP „Medijana“ čistilo ulice prvog i drugog prioriteta.

„Imali smo problema zbog jakog vetra koji je pravio nanose tako da nisu postignuti pravi efekti rada. Bacili smo oko 76 tona soli što je prilično velika količina, ali kako temperatura polako raste efekti se vide i ulice prvog i drugog stepena su apsolutno čiste i prohodne za saobraćaj“, istakao je Spasić.

Kako je dodao, u gradskom saobraćaju nema skraćenja linija.

Kada je reč o ulicama trećeg prioriteta, Spasić je naveo da su na čišćenju tih ulica angažovane tri ekipe, ali i da se polako prebacuju i sve ekipe iz prvog i drugog stepena kako bi posao bio završen.

„Očekujemo da do kraja dana i te ulice budu prohodne“, dodao je on.

Na seoskom području, kaže, angažovano je šest ekipa preduzeća „ABM Putogradnja“.

„Radimo sve pravce prema selima. Imamo skraćanja nekoliko linija prema Cerju, Studeniji, Kunovici…ali očekujem da za nekoliko sati te linije profunkcionišu“, dodao je Spasić.

Sela kod Ljubovije u metarskim smetovima, neka i bez struje

U selima nedaleko od Ljubovije, na planini Bobija, nameti snega viši od jednog metra otežavaju čišćenje puteva, a tri sela – Savković, Gornji Košalj i Gornje Trešnjice su od juče ujutru bez struje.

Tehnički rukovodilac JP „Ljubovija“ Duško Marković rekao je za portal Glas zapadne Srbije da su u nevremenu „stradali“ trafostanica i dalekovod, te da se radi na remontu kako bi se u narednih 48 sati normalizovalo snabdevanje struje.

Iako sneg više ne pada, olujni vetar u selima naneo je namete visine i preko jednog metra, a Marković kaže da su se juče u Gornjim Košljama radnici Elektrodistribucije zaglavili i da je akcija spasavanja trajala je do kasnih večernjih sati.

Marković dodaje da se putevi danas čiste prema prioritetima jer u selima ima ljudi koji dva puta sedmicno imaju obavezu da idu na dijalizu.

„Čistimo, sneg je prestao da pada, ali se i sa olujnim vetrom borimo, jer sve ono što je juče očišćeno, mora ponovo. Najteže je u Gornjim Košljama gde su smetovi viši od metra“, kaže Marković.

Na Kopaoniku 83 cm snega, prilaz preko Brzeća neprohodan

Prilaz Kopaoniku preko Brzeća od jutros je neprohodan, dok je na ostalim prilazima jako otežan saobraćaj uz obaveznu upotrebu zimske opreme.

Tokom prethodna dva dana na Kopaoniku je snežni pokrivač dostigao visinu od 83 centimetra, a i dalje duva jak vetar.

Zbog toga su se stvorili veliki snežni nanosi, pa je redukovan broj ski instalacija koje su u funkciji, objavio je portal „InfoKop“.

Na stazama ima utabanog snega visine od 10 do 40 centimetara.

Prema prognozi, sutra će na Kopaniku biti između minus 10 i minus šest stepeni.

U noći između četvrtka i petka očekuje se prolazni talas slabih snežnih padavina u trajanju od par sati.

Vetar će oslabiti u subotu, kada će maksimalna prognozirana temperatura biti minus tri stepena Celzijusa.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*