Muškarci brže gube antitela na virus, pokazalo istraživanje

LONDON –

Nivo antitela na kovid-19 brže opada kod muškaraca nego kod žena, pokazalo je novo istraživanje, čiji bi rezultati mogli da imaju implikacije po razvoj vakcine protiv korona virusa, piše Gardijan.

Istraživanjem je obuhvaćeno 308 osoba zaposlenih u bolnicama Univerziteta u Strazburu kod kojih je potvrđeno prisustvo korona virusa, uglavnom sa blažim simptomima bolesti.

vakcinacija, vakcine, zdravstvo

Unsplash

Nivo različitih antitela meren je korišćenjem tri različita testa dva puta tokom perioda od 172 dana.

Prvo merenje je pokazalo da muškarci stariji od 50 godina i oni sa indeksom telesne mase većim od 25, imaju najviši nivo antitela.

Drugim merenjem je otkriveno da je nivo antitela u većoj meri opao kod muškaraca nego kod žena, nezavisno od starosti ili indeksa telesne mase, navodi se u studiji.

Naše istraživanje je pokazalo da muškarci ispoljavaju snažniji odgovor u akutnoj fazi, iskazan višim nivoom antitela, ali da tokom vremena on opada mnogo brže nego kod žena, kod kojih ostaje na mnogo stabilnijem nivou, rekla je Samira Fafi-Kremer.

Olivier Švarc, jedan od autora studije, rekao je da izgleda da opadanje zavisi od početnog nivoa antitela.

Ukoliko je nivo antitela viši, opadanje će biti brže, ali još ne znamo zbog čega tačno, navodi Švarc.

Sabra Klajn sa Univerziteta „Džons Hopkins“ ističe da bi naučnici koji rade na razvoju vakcine trebalo da analiziraju i uporede odgovor muškaraca i žena na virus tokom vremena, jer je moguće da će kod muškaraca doći do gubljenja antitela i posle vakcinacije.

Muškarci bi možda trebalo da prime drugu pomoćnu vakcinu da očuvaju imunitet na virus, tvrdi Klajn.

Naučnici još ne znaju sve o imunitetu na korona virus. Oni su upozorili da antitela, koja stvaraju B-ćelije i koja imaju ključnu ulogu u odbrani organizma, nisu jedno oružje čovekovog imunog sistema.

Jednako su važne i T-ćelije, čiji je zadatak da stimulišu proizvodnju B-ćelija i unište respiratorne ćelije u kojima virus živi.

Studija treba da prođe kroz proces recenzije.

 

IZVOR:TANJUG

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*