Zaposleni u Fejsbuku optužuju kompaniju da ih primorava da se vrate u kancelarije

(Foto EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO)

SAN FRANCISKO – Više od 200 zaposlenih u Fejsbuku širom sveta optužilo je u otvorenom pismu kompaniju da ih primorava da se vrate u kancelarije uprkos riziku od koronavirusa.

Moderatori sadržaja Fejsbuka tvrde da kompanija „bespotrebno izlaže riziku njihove živote radi profita”.

Oni su pozvali Fejsbuk da usvoji izmene politike poslovanja kojima bi dozvolila nastavak rada na daljinu i druge beneficije, kao što je bonus zbog rizika, prenosi Bi-Bi-Si.

Fejsbuk je saopštio da većina potpisnika pisma radi od kuće i da će nastaviti da rade na taj način do kraja pandemije.

„Verujemo u otvoren interni dijalog, ali takvi razgovori moraju da budu iskreni”, naveo je portparol kompanije, preneo je Tanjug.

Fejsbuk je u avgustu saopštio da zaposleni u kompaniji mogu da rade od kuće do leta 2021.

Ta društvena mreža, međutim, zapošljava hiljade radnika na ugovor koji zvanično rade za druge kompanije, koji su zaduženi da uoče objave koje sadrže kršenje politike kompanije, kao što su spamovi, zlostavljanje dece ili dezinformacije.

Zaposleni su u otvorenom pismu naveli da je poziv da se vrate u kancelarije došao nakon što je propao Fejsbukov pokušaj da se u većoj meri osloni na veštačku inteligenciju za uočavanje problematičnih objava.

Tvrde da ih kompanija, suočena sa rastućim pritiskom da se oslobodi mržnje i diskriminacije na mreži, prisiljava da se vrate u kancelarije.

„Potrebni smo Fejsbuku. Vreme je da to priznate i počnete da cenite naš rad. Nemoralno je da žrtvujete naše zdravlje i bezbednost zbog profita”, poručili su moderatori sadržaja u Fejsbuku.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*