Na poziv Emanuela Makrona, POKS na proslavi godišnjice Primirja u Parizu

PARIZ – Delegacija Pokreta obnove Kraljevine Srbije (POKS) prisustvovala je svečanom francuskom, državnom obeležavanju 11. novembra – 101. godišnjici potpisivanja primirja u Prvom svetskom ratu, koja je organizovana danas ispred Trijumfalne kapije u Parizu.

 

– Dan primirja u Velikom ratu za nas je dan naše velike pobede. Dok je bila kraljevina, Srbija je imala brojne i jake saveznike i bila je nepobediva. Nizala je samo pobede, krvareći za slobodu koju je na kraju izvojevala. Zbog toga smo ponosni što prisustvujemo ovde, kao jedni od predstavnika naroda koji je slobodu u Prvom svetskom ratu platio sa 1,2 miliona života, položivši tako najveću žrtvu u odnosu na sve druge narode. Siguran sam da će Srbija kada opet bude kraljevina, povratiti svoj ugled i moćne saveznike koje je nekad imala, a pre svih mislim na Francusku – istakao je potpredsednik POKS, Vojislav Mihailović.

 

Delegacija POKS jedina je, pored zvanične delegacije Srbije, koja je pozvana na ovu svečanost. Poziv je lično uputio članu Predsedništva POKS Vladimiru Đorđeviću, Admiral Anri Lakaj iz kabineta francuskog predsednika Emanuela Makrona.

 

Državnički protokol Francuske tokom ovog velikog praznika obuhvatio je diplomatsku ceremoniju koju je predvodio predsednik Makron sa vojnim i državnim vrhom Francuske, uz prisustvo delegacija saveznika i pobednika u Prvom svetskom ratu. Delegacija POKS prisustvovala je i vojnoj paradi, kao i Svečanoj akademiji i tematskim izložbama posvećenim Prvom svetskom ratu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*