Na Sretenje deklaracija o vojnoj neutralnosti?

. TANJUG/ Ministarstvo odbrane/ Darimir Banda/ bk

Politika u današnjem štampanom izdanju piše i tome da će Srbija doneti posebnu deklaraciju o vojnoj neutralnosti, a istom temom bave se i Novosti koje najavljuju da će se to dogoditi na Sretenje.

Kako navodi Politika, Parlament će usvojiti tri dokumenta kojima se potvrđuje neutralnost, a ta će pozicija prvi put biti definisana posebnim aktom.

U prethodna je dva dana predsednik Srbije, podseća list, u dva navrata „potvrdio“ poziciju Srbije kao vojno neutralne zemlje, izjavama nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost i zatim nakon konferencije za novinare koju je držao s makedonskim predsednikom.

Upravo je Vučić najavio da u naredna meseca očekuje da se pred skupštinom pojavi sveobuhvatni pravno obavezujući politički akt koji bi znači kompletnu potvrdu unutrašnjeg i spoljnopolitičkog puta Srbije, te potvrdu vojne neutralnosti i daljeg jačanja takve pozicije.

Politika saznaje da se priprema i poseban akt – deklaracija o vojnoj neutralnosti, jer, kako navodi, do sada pozicija vojne neutralnosti nije utvrđena posebnim aktom i samo je proglašena kao deo jednog dokumenta donetog zbog statusa Kosova i Metohije.

Novosti o ovoj temi pišu kao o paketu akata kojima će Srbija „zacementirati“ svoj strateški pravac u narednom periodu, pa najavljuju da će 15. februara u Narodnoj skupštini biti usvojeni posebna deklaracija o političkoj nezavisnosti i vojnoj neutralnosti. U tom setu naći će se i strategija odbrane i nacionalne bezbednosti, navode Novosti i dodaju da bi to trebalo da bude najvažnija politička posledica velike špijunske afere, koja je, kako navode, uprkos mogućim posledicama, učvrstila državno rukovodstvo u nameri da po svaku cenu odbrani nezavisnost Srbije i sopstveni put bez uticaja stranog faktora, bilo da dolazi sa Istoka ili sa Zapada.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*