NA UNS-u POČINJE UPISNI ROK Tri dana za prijave, kraj upisa 22. Jula

Фото: Бруцоши на УНС Фото: архива Дневника

U narednoj školskoj godini na UNS-u ima mesta za 15.964 studenta, od toga 8.234 mesta je za budžetsko  studiranje i 7.730 za samofinansirajuće.

Foto: Brucoši na UNS Foto: arhiva Dnevnika

Mada na Akademiji umetnosti u Novom Sadu već traju prijemni ispiti, na ostalih 13 fakulteta Univerziteta u Novom Sadu ovogodišnji upisni rok počinje sutra prijemom prijava maturanata na Konkurs za upis studenata u prvu godinu strukovnih, osnovnih akademskih i integrisanih akademskih studija u školskoj 2020/2021. godini.Prijavljivanje će trajati do petka.

U narednoj školskoj godini na UNS-u ima mesta za 15.964 studenta, od toga 8.234 mesta je za budžetsko  studiranje i 7.730 za samofinansirajuće. Od ovog broja, na osnovnim strukovnim, osnovnim akademskim i integrisanim studijama ima mesta za 9.292 studenta,a od toga je 5.419 budžetskih i  3.873 samofinansirajuća mesta.

U narednoj školskoj godini na UNS-u ima mesta za 15.964 studenta, od toga 8.234 mesta je za budžetsko  studiranje i 7.730 za  amofinansirajuće

Prijemni ispiti polagaće se 30. juna i 1. i 2. jula, a završetak prvog upisnog roka planiran je za 22. jul, u skladu sa datumima koji su utvrđeni za svaki fakultet pojedinačno. Na Pedagoškom fakultetu u Somboru i Učiteljskom fakultetu na mađarskom nastavnom jeziku u Subotici, pre polaganja prijemnog ispita , 29.juna, obaviće se prethodna provera sposobnosti.

Za one koji ne uspeju da zarade indeks u ovom roku, ostaje drugi, a u njemu je prijava kandidata za upis na osnovne i integrisane studije planirana  za 1. i 2. septembar, polaganje prijemnih ispita za 3. i 4. septembar, a upis primljenih kandidata 25. septembra.

Za master, specijalističke i doktorske studije, u prvom upisnom roku krajnji termin za prijavu kandidata je 19. oktobar, a u drugom 30. oktobar.

Na Pedagoškom fakultetu u Somboru, na osnovnim akademskim studijama, ove godine, na četiri studijske grupe, ima 122 budžetska i 48 samofinansirajućih mesta. Najviše budžetskih mesta ima na smeru za diplomiranog učitelja, a najmanje za diplomiranog bibliotekara informatičara. Od samofinansirajućih mesta  najviše je, takođe, za diplomiranog učitelja, dok na ostalim studijskim programima ima po pet mesta.Na teret budžeta moći će da se upišu i po jedan student Rom, s invaliditetom ili kandidat koji je završio srednju školu u inostranstvu.

Kandidati za diplomiranog učitelja i diplomiranog vaspitača, pre prijemnog,idu na proveru sposobnosti, koja je eliminatorna. Na prijemnom se polažu testovi iz srpskog jezika i književnosti i  iz opštih znanja i informisanosti, osim na smeru za diplomiranog dizajnera medija u obrazovanja, gde se, uz test iz srpskog i književnosti, polaže i test iz računarstva i informatike.

Na Učiteljskom fakultetu s nastavom na mađarskom jeziku u Subotici, na osnovnim akademskim studijama, postoje tri smera i na njima ima 45 budžetskih i 40 samofinansirajućih mesta.U okviru afirmativnih mera, bez obzira na broj bodova, ali sa položenim prijemnim, moći će da se upiše na budžet po jedan student Rom, s invaliditetom i sa diplomom srednje škole iz inostranstva. I budžetskih i samofinansirajućih mesta ima najviše na smeru diplomirani učitelj. Budžetskih je najmanje na smeru diplomirani komunikolog, a samofinasirajućih ima po pet na ovom i smeru za diplomiranog vaspitača.

IZVOR:DNEVNIK

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*