Најбољи млади медицинари добили посао, председник најавио да ће нове реформе „болети“ министре и директоре

FOTO TANJUG/ TANJA VALIC/ bk
БЕОГРАД –

Преко 100 најбољих дипломаца медицинских факултета и 100 најбољих матураната средњих медицинских школа добило је данас уговоре о запослењу у српским здравственим установама, а петорици најбољих међу младим лекарима и тројици најбољих матураната уговоре је уручио председник Александар Вучић.

FOTO TANJUG/ TANJA VALIC/ bk

Осим запослења, млади лекари добијају и специјализацију и докторске студије о трошку државе.

У јуну ове године уговори о запослењу уручени су групи од 100 најуспешнијих дипломаца медицинских факултета у Београду, Новом Саду, Нишу, Косовској Митровици и Крагујевцу.

„Срећан сам што своју будућност видите у својој земљи“

Срећан сам што своју будућност видите у својој земљи, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да родитељи најбољих младих лекара и здравствених радника треба да буду поносни на своју децу, која су показала да имају циљ и да га достижу, те поручио да буду још амбициознији, а држава ће, каже, учинити оно што треба да они даље могу да напредују.

„За само шест или седам година удвостручићемо примања од 2014. године, можда и више од тога. Сваке године можете да рачунате на све више, али ћемо и ми од вас тражити све више – и више дисциплине, одговорности и више рада, ма колико био тежак“, рекао је Вучић.

Председник је указао да се на здравство у Србији потроши петина државног буџета, око две милијарде и двеста хиљада динара и истакао да ће држава у будућности улагати још више, да ће плате докторима и медицинским сестрама у наредном периоду бити драстично повећаване, као и да ће се радити на инфраструктури.

Петина свих прихода које грађани зараде потроши се, истакао је, на здравство, истичући и да држава доста улаже у ту област и да ће то улагање бити још веће.

„Данас градимо више него икад“, рекао је Вучић и додао да је изграђен Клинички центар у Нишу, да ће Клинички центар у Београду за годину и по дана бити завршен, као и да ће бити завршени клинички центри у Новом Саду и Крагујевцу.

Вучић је рекао и да има још доста проблема у здравству, наводећи да често и њега зову како би тражили помоћ за своју децу, родитеље, ближње.

„Ако немате друго решење, него да дођете до председника, значи да имамо безброј проблема“, рекао је Вучић и као један од њих навео и да многе болнице немају материјално књиговодство и да не знају колико имају ћебади, лекова, инјекција.

Нове реформе неће „болети“ народ, већ министре и директоре

Нове реформе, које намеравамо да спроведемо, овај пут неће „болети“ народ, као претходне, већ министре и директоре јавних предузећа, а циљ је да обезбедимо још већи раст, поручио је данас председник Србије Александар Вучић.

„Реформе које су биле спроведене су ‘болеле’ народ, а данас се показује да су биле исправне. Будуће реформе које треба да спроведемо неће ‘болети’ народ већ министре и директоре наших јавних предузећа, али сам сигуран да ће нам донети још већи раст и још значајно веће повећање ваших примања“, рекао је Вучић.

Казао је да ће због тога у наредном периоду бити повећане плате, драстично:

„За шест или седам година удвостручићемо примања од 2014. године и то не номинално, већ реално, а можда ће бити и више од тога“, навео је председник.

Медицинске сестре сада имају номинално за 38 одсто веће плате него пре 2014. године, а око 30 одсто реално веће зараде, напоменуо је он.

Издвајаћемо све више новца за здравство, али ћемо тражити и више резултата и већу продуктивност рада, поручио је председник Србије.

Плата медицинске сестре: 2012. до 29.000, сада 50.000…

Вучић је додао да плата медицинске сестре 2012. године није прелазила 28.000 или 29.000 динара, да је сада око 50.000 динара и да ће се још повећавати, али и напоменуо да се тај новац не обезбеђује „из ћупа“, већ тешким и озбиљним радом.

„Тих 50.000 је мало, али је много више у односу на 30.000, колико је било раније (у време претходне власти). Ја не могу из ћупа да вадим паре, већ само озбиљним и тешким радом можемо да обезбедимо напредак земље. Нема пара у ћупу, то могу тајкуни, попут Ђиласа и Мишковића и Шолака, али не за народ него за себе“, рекао је Вучић на питање новинара колике су плате медицинским радницима.

На свечаности на којој су најбољим младим лекарима и матурантима средњих медицинских школа уручени уговори о раду, Вучић је рекао да су свим радницима запосленим у јавном сектору плате и номинално и реално порасле у претходним годинама.

Како је навео, плате запосленима у МУП и војсци су, у поређењу са платама пре смањења 2014. године, порасле за 26 одсто, у основном и средњем образовању 29,8 одсто, у вишем и високом образовању 18 одсто, истраживачима у институтима 17 одсто, у установама културе 22,3 одсто, судијама и тужиоцима 10,2, а запосленима у судовима и тужилаштвима 21,2.

Докторима медицине и стоматолозима плате су порасле за 29,6 одсто, медицинским и стоматолошким техничарима 37,9 одсто у односу на пре 2014. године, односно 53,2 одсто у односу на период после смањења плата 2014.

„Та плата је номинално за 38 одсто већа него пре 2014. године, значи око 28 до 30 одсто реално виша него што је била тада. Она је и даље мала, али мислим да ти људи добро виде правац у којем се креће Србија и знају да ћемо и следеће године да увећамо плате“, рекао је Вучић.

Говорећи о приватном сектору, Вучић је рекао да је минималац био 15.700 динара 2012. године, а да је данас први пут преко 30.000, што је дупло више.

„Реално је преко 60, 70 одсто реално већи минималац“, рекао је Вучић и додао да очекује да већ у јануару просечне плате буду 510, 515 евра, јер тада први пут ће бити исплаћени већи минималци.

„То је мало, недовољно, али је највише у нашој историји. Не кажем да сам срећан и задовољан, јер је потребно много више да бисте пристојно живели“, рекао је Вучић.

Упитан да ли су те плате довољне да задрже медицинске раднике у Србији, као и да прокоментарише своју изјаву упућену немачком министру здравља Јенс Шпану да не долази у Србију, Вучић је објаснио да је Шпан добродошао у Србију, али и да му је рекао да не долази ако ће посетити нашу земљу само да би привукао медицинске раднике у Немачку.

„Мој посао је да сачувам и урадим све што могу да наши људи остану у нашој земљи, а то ћемо се изборити бољим платама, пензијама и условима“, рекао је Вучић.

Додао је да се 20 сестара вратило у Клинички центар у Београду из приватног сектора и иностранства, зато што виде у ком правцу иде земља.

Вучић је рекао и да ће Србија на крају године бити у првих десет европских земаља по стопи раста.

„Ја се надам да ћемо бити и у првих шест, седам европских земаља по стопи раста, а међу првих десет сигурно“, рекао је Вучић.

Он је навео и да ће Србија и ове године имати суфицит у буџету, наводећи да се никада није десило да држава има три-четири године за редом суфицит у буџету.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*