Napadnuta crkva Uspenja Presvete Bogorodice kod Prizrena

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da se sinoć dogodio još jedan u nizu napada na srpske svetinje na Kosovu i Metohiji. U selu Sredska kod Prizrena oštećena je crkva Uspenja Presvete Bogorodice. Pored toga što je oskrnavljena unutrašnjost crkve, u obližnjem zvoniku odakle je gađana kupola crkve, kako se navodi, pronađene su i čaure od metaka lovačke puške.

„Malobrojan preostali srpski narod u Sredačkoj župi razumeo je i ovu poruku kao pritisak koji treba da ga zastraši i onespokoji i na kraju zauvek protera. Česta oštećenja i pljačkanja crkava i domaćinstava u ovom kraju pokazuju da Srbima, u selima na obroncima Šar planine, nisu zagarantovani ni bezbednost, ni život bez straha“, ističe se u saopštenju Kancelarije za KiM.

S obzirom na to da su nadležni privremeni pokrajinski organi izvršili uviđaj i evidentirali ovaj događaj, Kancelarija za KiM zahteva da vandali budu brzo uhvaćeni i kažnjeni.

„U najmanju ruku, isto onako kao što je je brzo i efikasno uhvaćena osoba koja je iste večeri polupala stakla na džamiji u selu Kovačevac, u opštini Kačanik“, dodaje se u saopštenju.

„Samo jednak odnos prema zločinima, razbojništvima i vandalizmu, bez obzira na naciju i veroispovest onih koji su ta dela počinili, utiraće put izgradnji poverenja i zajedničkog života na Kosovu i Metohiji“, zaključuje se u saopštenju.

IZVOR:RTS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*