Naučnici iz Hongkonga objavili prvu fotografiju omikron soja

(Foto Pixabay)

HONGKONG – Univerzitet u Hongkongu objavio je fotografiju omikron soja koronavirusa, dobijenu uz pomoć elektronskog mikroskopa.

Naučnici Medicinskog fakulteta, uključujući stručnjake iz oblasti patologije i virusologije, uspeli su da naprave mikrofotografiju ćelije (Vero E6) bubrega majmuna zaražene sojem omikron.

Kako su precizirali, na fotografiji sa malim uveličavanjem vidi se oštećenje ćelija sa otečenim vezikulama koje sadrže male crne virusne čestice.

Na mikrofotografiji sa većim uveličavanjem, vide se agregati virusnih čestica sa spajkovima (šiljcima) virusa korona na površini.

Ranije je objavljeno da su naučnici sa Katedre za mikrobiologiju ovog Univerziteta uspeli da izdvoje omikron soj iz kliničkih uzoraka, a što će omogućiti da se razvije vakcina protiv ovog novog soja.

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da novi soj virusa korona B.1.1.529 (Omikron) „izaziva zabrinutost”, preneo je Tanjug.

Prema dosadašnjim zaključcima stručnjaka, novim sojem se mogu zaraziti i ljudi koji su već preležali koronavirus, kao i vakcinisani, dok simptomi variraju od umora, glavobolje do bolova u telu.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*