Nedimović: Hrana u Srbiji će biti bezbednija

FOTO TANJUG/ MILICA NIKOLIC/

BEOGRAD –

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i šef Delegacije EK u Srbiji, Sem Fabrici, obišli su danas Nacionalnu laboratoriju za bezbednost hrane i fito-laboratoriju sa bankom biljnih gena, koje su počele da rade nakon dobijanja potrebnih sertifikata.

Nedimović je tom prilikom rekao da posle 20 godina i uloženih oko 20 miliona evra sa akreditacijom dobijenog od sertifikaiconog tela dobijen je „srpski generalštab za bezbednost hrane“.

FOTO TANJUG/ MILICA NIKOLIC/

Ovim se, kazao je ministar, uspostavlja sistem kontrole ulaska hrane u Srbiju, a ispunjavanju i standardi za izvoz, uz podsećanje da su najveća tržišta srpske hrane EU i zemlje okruženja.

„Jako važno da posle 20 godina stavimo tačku na ovo i da se ne otvara više pitanje laboratorija, nego samo da one rade“, rekao je on i dodao da će sada ući u sistem nadzora svih privatnih laboratorija, preko sistema analize rizika.

Istakao je da posle akreditovanja laboratorija mikotoksini, jedan od njih je aflatoksin, neće morati više da se šalju uzorci u inostranstvo, ispitivaće se i prisustvo pesticida i drugih materija.

„Mislim da će se neki jako ljutiti na nas, ali mislim da će građani Srbije biti zadovoljniji jer će u svakom trenutku znati šta jedu jer će to biti na nezavisan način utvrđeno od strane države“, rekao je Nedimović.

Srbija je za laboratorije do sada za opremanje izdvojila osam miliona evra, EU donira 7,5 miliona evra, a ostalo do 20 miliona bili su troškovi, objašnjeno je i naglašeno da je država obezbedila novac da laboratorija u narednom periodu funkcioniše.

Šef delegacije evropske komisije u Srbiji, Sem Fabrici, rekao je da Srbija posle akreditovanja ima mehanizam za nadzor i kontrolu kvaliteta hrane, što je važno za potrošače u Srbiji ali i za izvoznike, jer oko 70 odsto srpskog izvora ide na tržište EU.

„Donacija za laboratoriju deo je šire podrške EU u cilju podizanja kvaliteta i bezbednosti hrane“, rekao je on i dodao da je laboratorija bila jedan od merila u procesu napretka u pregovorima za pristupanje Srbije EU.

Fabrici je naglasio da je glavno pitanje bila nezavisnost laboratorije, i ona nezavisna i treba da bude u kontroli kvaliteta hrane u Srbiji.

Od januara lakše do hipoteka za IPARD sredstva

 Od januara Srbija će obezbediti lakši pristup IPARD sredstvima zainteresovanim poljoprivrednicima da ulažu u preradu proizvoda, najavio je danas ministar poljoprivrede Branislav Nedimović posle susreta sa šefom Delegacije Evropske unije Semom Fabricijem prilikom otvaranja nacionalne laboratorije za bezbednost hrane.

Najveći problem budućim prerađivačima je obezbeđivanje hipoteka pri izgradnji prerađivačkih kapacita uz korišćenje IPARD sredstava, rekao je ministar i dodao da će uz podršku USAID preko poslovne banke biti obezbeđena garancija u visini 60 procenata.

Nedimović je najavio da će od januara biti obezbeđena i podrška Svetske banke kako bi se poboljšala konkurentnost srpske poljoprivrede, što će voditi ka povoljnijim uslovima i dužim rokovima otplate kredita kako bi se lakše dolazilo do novca.

Sem Fabrici ocenio je da su mere IPARD-a popularne i koncipirane prema potrebama Srbije odgovarajući na interesovanje hoće li biti prebacivanja neiskorišćenog novca sa manje popularnih na popularnije mere.
Kako je rečeno, EU je stvorila mogućnost da Srbija u okviru IPARD programa raspolaže sumom od 175 miliona evra, a Fabrici je procenio da bi to sa koofinasiranjem od Vlade Srbije i samih poljoprivrednika trebalo da bude oko 400 miliona evra podrške.

Kao nove IPARD mere on je najavio ruralni razvoj i ulaganja u seoski turizam i predložio da se nastavi sa boljim upoznavanjem poljoprivrednika o ovom važnom instrumentu podrške.

Nedimović je rekao da u sadašnjoj realizaciji IPARD mera najveće interesovanje za nabavku traktora gde je „više zahteva nego novca“, dok je kod podrške za investicije u preradu – bilo zahteva koliko i novca opredeljenog za podršku.

Tema susreta bila su i poglavlja 11 i 12 pregovaračkog procesa sa EU koja se odnose na poljoprivredna reforma i fitosanitarni sektor.

„Ministar me je obavestio kako stvari stoje i mi se nadamo da ćemo u bližoj budućnosti biti u prilici da ta poglavlja i otvorimo“, rekao Fabrici i dodao da postoji potreba da se zaposli još ljudi u fitosanitarnoj oblasti u Srbiji.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*