Nemačka, sprečena prevara sa zaštitnim maskama teška 15 miliona evra

Kriminalna grupa pokušala je da prevari zdravstvene vlasti u Nemačkoj i proda im nepostojeće maske za lice u vrednosti od 15 miliona evra.

Sredinom marta nemačke zdravstvene vlasti sklopile su ugovor sa dve kompanije u Cirihu i Hamburgu za nabavku maski za lice vrednih 15 miliona evra.

Komunikacija se obavljala preko veb-sajta u Španiji za koji će se kasnije ispostaviti da je lažan, a kada je dogovor za 10 miliona maski propao, zdravstveni zvaničnici preusmereni su na „dilera“ od poverenja u Irskoj, koji ih je zatim povezao sa dobavljačem iz Holandije.

Tvrdeći da ima jaku komercijalnu vezu s kompanijom, muškarac je pružio garancije da će navodna holandska kompanija biti u stanju da isporuči 10 miliona maski za lice. Sačinjen je dogovor o početnoj isporuci od 1,5 miliona maski, u zamenu za avansno plaćanje od 1,5 miliona evra.

Kada su kupci shvatili da su prevareni, odmah su se obratili svojoj banci u Nemačkoj, pokrenuvši međunarodnu poteru za presretanje sredstava i praćenje novca, navodi se u saopštenju Evropola.

Zatim je Interpol kontaktirao svoj nacionalni centralni biro u Dablinu, kao i irsku banku. Brza intervencija Nacionalnog biroa za privredni kriminal omogućila im je da zamrznu 1,5 miliona na računu i identifikuju irsku kompaniju koja je uključena u prevaru.

Ova operacija, u kojoj su za sada uhapšene dve osobe u Holandiji, još je u toku, jer istražitelji širom Evrope nastavljaju rad na istrazi uz stalnu podršku Evropola i njegovih partnera, navodi se u saopštenju.

IZVOR:RTS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*