Nemanja Radulović za početak BEMUS-a

Manifestacija 53. Beogradske muzičke svečanosti – Bemus, počela je u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine. Svetski priznati violinista Nemanja Radulović, uz veliki aplauz publike, otvorio je smotru umesto ranije najavljene pijanistkinje Hatje Bunijatišvili, a sa njim na sceni bila je Beogradska filharmonija pod upravom čuvenog kanadskog dirigenta Marka Parizota. Pre koncerta smotru je zvanično proglasio otvorenom sekretar za kulturu Ivan Karl. Radulović je sa filharmonijom izveo Prokofjevljev Koncert broj dva, a na programu su bila i dela Glinke i Rahmanjinova. Energija koju Radulović razmenjuje sa publikom, kojoj je on stari miljenik, i sinoć je doprinela jedinstvenoj atmosferi, kakva i priliči velikim muzičkim događajima.

A na značaj događaja podsetio je i v.d. direktora Centra beogradskih festivala – CEBEF Damir Handanović. On je istakao da su duhom prisutni i Bratislav Braca Petković i Ivan Tasovac, koji su preminuli ove godine, i potom je na mesta na kojima su oni nekada sedeli ostavio po jednu belu ružu, u znak sećanja na njih.

Umetnički direktor BEMUS-a i dirigent Bojan Suđić kazao je da je taj festival opstao uprkos svemu.

– Smisao i svrha našeg postojanja znatno prevazilazi puku svakodnevicu i borbu za opstanak. Kada su prošle godine, zbog pandemije, mnogi svetski festivali bili otkazani, BEMUS nije ustuknuo – rekao je Suđić.

Programi će se tokom trajanja manifestacije do 13. novembra, kako je najavio organizator CEBEF, održavati u Kolarčevoj zadužbini, „Madlenijanumu”, Kripti Hrama Svetog Save, kao i u Malom pozorištu „Duško Radović”.

 

 

 

IZVOR:POLITIKA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*