Nemoguće da Kosovo tuži Srbiju jer nije država, ni član UN

Foto: F. Bakić/Kosovska Mitrovica

BEOGRAD: Kosovo nema nikavog pravnog osnova da podnese bilo kakvu tužbu protiv Srbije bilo kojoj međunarodnoj insitituciji, pa ni Međunarodnom sudu pravde, jer nije država, niti je član Ujedinjenih nacija, slažu se srpski pravnici.

„Takozvano Kosovo nema legitimaciju da pokrene postupak pred Međunarodnim sudom pravde jer nije država, a to je neophodni uslov prema Statutu tog suda“, izričit je profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Bojan Milisavljević.

Foto: F. Bakić/Kosovska Mitrovica

On je u izjavi za Tanjug podsetio da je i ranije bilo takvih najava koje nisu donele nikakve rezultate.

Prema njegovom mišljenju, najava novog kosovskog premijera Aljbina Kurtija da tuži Srbiju pred MSP, pokazuje da on gubi strpljenja jer je, kako kaže, očigledno da Kosovo neće moći da zaokruži svoju državnost.

„Što više vremena prolazi i što više država povlači ili preispituje svoju odluku o priznavanju Kosova, to će potezi Kosova biti nelogičniji i sve lošiji. Ovakve najave služe samo za unutrašnju političku upotrebu“, zaključio je profesor.

I beogradski advokat Branislav Tapušković smatra da Kosovo nema pravnog ni činjeničnog ni pravnog osnova za podnošenje tužbe protiv Srbije bilo kom međunarodnom sudu i najavu Kurtija da će podneti tužbu vidi kao propagandu i dnevno političku temu.

Tapušković za genocid odgovornim smatra NATO.

„Ako je genocid izvršen, njega je prema svim narodima izvršio NATO bombardovanjem Srbije 1999. godine, kada su sa Kosova su bežali i Srbi i Albanci“, rekao je Tapušković Tanjugu.

On je podsetio da je zbog NATO bombardovanja 750.000 Albanaca otišlo sa Kosova u Albaniju, Makedoniju i Crnu Goru i da su se vratili nakon prestanka.

Sa druge strane, kako je naveo, 250.000 Srba je napustilo sa Kosova nakon prestanka bombardovanja.

Prema njegovom shvatanju, upravo bombardovanje NATO-a ima genocidne dimenzije prema oba naroda, jer je, kako je rekao, ta alijansa naterala narod da beži sa Kosova, uništavajući kompletnu infrastrukturu.

I advokat Toma Fila ističe da bi država koja želi da podnese tužbu Međunarodnom sudu pravde morala da bude član Ujedinjenih nacija, i podseća da je Kosovo po Rezoluciji Saveta bezbednosti 1244 – teritorija, a ne država.

Prema njegovim rečima, nije prvi put da se Srbiji pripisuju ratni zločini i genocidi.

„To je počelo od Vukovara 1991. godine. Hrvati nam najavljuju tužbu za sve to…Nešto slično je pričao i Izetbegović. Ne znam kom sudu taj Kurti misli da tuži, jer taj sud ne postoji“, rekao je Fila za RTS.

Aljbin Kurti je najavio u ponedeljak u svom ekspozeu u kosovskom parlamentu da će, dok on bude na čelu vlade, pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu podneti tužbu protiv Srbije za navodne zločine počinjene na Kosovu tokom poslednjih sukoba.

IZVOR:DNEVNIK

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*