Netačna informacija da je bez posla ostalo 200.000 ljudi

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vlade Republike Srbije najoštrije demantuje navode koji su prezentovani na današnjoj konferenciji posvećenoj poboljšanju uslova života Roma u Srbiji, da je prvi talas pandemije COVID-19 doveo do otpuštanja približno 200.000 ljudi u Srbiji.

Prema evidenciji Nacionalnslužbe za zapošljavanje, od početka pandemije do danas evidentirano je ukupno 44.105 lica kojima je prestao radni odnos, a koja su podnela zahtev za novčanu naknadu zbog gubitka posla.

U pitanju su lica koja su bila prijavljena na socijalno osiguranje.

Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, prosečan broj ovih lica je čak i manji na mesečnom nivou u odnosu na isti period prethodne godine.

Ministarstvo ističe da je procenat nezaposlenosti 7,3 odsto, što je najmanje do sada.

Antikrizne mere koje je propisala Vlada Republike Srbije zaustavile su masovno otpuštanje, jer je država pomogla isplate zarada za preko milion zaposlenih.

Ministarstvo smatra da je krajnje nekorektno da se u uslovima kada je svima u državi primarni cilj sprečavanje širenja koronavirusa iznose ovakvi netačni podaci, navodi se u saopštenju.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*