Priština nastavlja da krši sporazum o slobodi kretanja

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije Petar Petković sastao se danas sa ambasadorom Republike Finske u Srbiji Kimom Lahdevirtom i upoznao ga sa političko-bezbednosnom situacijom na Kosovu i Metohiji i položajem srpskog naroda u našoj južnoj pokrajini.

Petković se posebno osvrnuo na niz provokacija usmerenih protiv srpskog stanovništva, koje su se poslednjih dana desile u centralnom delu Kosova i Metohije, što pokazuje da je bezbednost Srba u pokrajini ugrožena.

On je, takođe, konstatovao da Priština nastavlja sa kontinuiranom praksom protivpravnog zabranjivanja ulaska u pokrajinu zvaničnicima iz Beograda, što predstavlja najflagrantnije kršenje sporazuma kojima se reguliše sloboda kretanja.

Posebno je nedopustiva poslednja izjava koja je došla iz Prištine, kojom se poručuje da predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću neće biti dozvoljen dolazak na Kosovo i Metohiju, naglasio je Petković.

Beograd će i dalje biti opredeljen za dijalog kao jedino sredstvo za normalizaciju prilika u regionu i mirno, političko rešavanje svih otvorenih pitanja, ali će isto tako nastaviti odlučno da insistira na formiranju Zajednice srpskih opština, sa svim nadležnostima koje joj pripadaju u skladu sa briselskim dogovorima, što je obaveza koju Priština odbija da ispuni punih sedam i po godina, zaključio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*