Nove mere na snazi od utorka nejasne, najspornije kako ćemo se voziti gradskim prevozom

Iako je Vlada Srbije najavila nekoliko novih mera u borbi protiv virusa korona, nije potpuno jasno kako će se pojedine mere sprovoditi, niti zbog čega su tačno nove.

 

Nove mere na snazi od utorka nejasne, najspornije kako ćemo se voziti gradskim prevozom

Foto: 021.rs
Najveće pitanje postavlja se u vezi sa ograničenim brojem putnika u gradskom prevozu – ko je doneo ovu odluku, da li je konačna i kako će se tačno sprovoditi.
Vlada Srbije juče je saopštila da će od utorka na snazi biti pooštrene mere, oročene na trajanje do 3. decembra.
Radno vreme restorana, kafića, barova, klubova, kladionica i tržnih centara biće skraćeno do 18 časova, maska mora da se koristi u zatvorenom prostoru, ali i na otvorenom prostoru gde ne postoji mogućnost distance.
Zabrana svih javnih okupljanja s prisustvom više od pet osoba u zatvorenom i na otvorenom prostoru, a od ove mere su izuzeti radni kolektivi, pkole, prodavnice, tržni centri i slično objekti za koje važi propisano ograničenje broja prisutnih – jedna osoba na četiri kvadrata.
Vlada je poručila da se omogućava rad od kuće svim zaposlenima kod kojih to radni proces dopušta, što se čini kao preporuka, a ne obaveza koju je Vlada propisala.
Stroga kontrola obaveze nošenja zaštitne maske u javnom prevozu, uz ograničenje maksimalnog broja putnika u vozilu na polovinu deklarisanog kapaciteta vozila.
Stroga kontrola sprovođenja kućne izolacije i karantina, kao i svih ostalih protivepidemijskih mera na snazi.
Pomenute mere Vlada je saopštila u formi obaveštenja na sajtu, ali su same izmene unete u važeću Uredbu o merama za sprečavanje i suzbijanje kovid-19 dosta skromnije. Naime, kako se vidi iz izmena, jedino što je zvanično usvojeno na nivou cele Srbije je ograničenje radnog vremena navedenih objekata, sa naznakom da se isto ne odnosi na prehrambene radnje, za koje važe prethodno doneta pravila – a to je ograničenje rada do 21 čas sve do 1. decembra.
Prema ovim nejasnim izmenama, prodavnice bi već od 2. decembra mogle da rade po redovnom radnom vremenu, što sigurno neće biti slučaj.
U izmenama uredbe ne spominje se ništa od ostalih navedenih mera, koje mahom predstavljaju savete i apele.
Šta će biti sa merama u javnom prevozu?
S obzirom na to da je gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić danas najavio sednicu gradskog štaba o ograničenju ljudi u javnom prevozu za ponedeljak, da se naslutiti da je lokalnim samoupravama (tačnije, njihovim štabovima) sugerisano da sami urede ograničenje u javnom prevozu u skladu sa karakteristikama prevoza u tim mestima. O tome će se više znati, pretpostavka je, u ponedeljak, a s obzirom na to da je najavljeno stupanje mera na snagu od utorka, 24. decembra.
Dodatnu zabunu uneo je ministar Zdravlja Zlatibor Lončar koji je juče rekao da će gradski prevoz biti pojačan, te da autobus, kad napuni 50 odsto putnika, neće stajati na narednoj stanici, već će ići dalje.
„Naravno, podrazumeva se da je obavezno nošenje maski u prevozu“, kazao je Lončar, ne razmišljajući tačno kako će putnici izlaziti na željenim stanicama, te kako će putnici koji čekaju autobus znati da li će u isti uopšte moći da uđu.
IZVOR:021.RS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*