Nove procedure na granicama zbog korona virusa

Управа царине
HORGOŠ –

Granična policija na Horgošu do sada je prijavljivala potencijane slučajeve iz Kine. Valentina Kalajdžić, šef Odseka granične sanitarne inspekcije za područje Subotice kaže za RTS da se svim putnicima koji su prethodnih 14 dana boravili na području intenzivne transmisije koronavirusom uručuje zdravstveno upozorenje i radi se zdravstveni nadzor.

Pojačana kontrola putnika na graničnim prelazima zbog virusa korona do sada se odnosila pre svega na aerodrome. Međutim, zbog širenja virusa u okruženju kontrola se proširuje i na drumske granične prelaze.

Uprava carine

Granična policija na Horgošu do sada je prijavljivala potencijane slučajeve iz Kine. Međutim, to se menja.

Valentina Kalajdžić, šef Odseka granične sanitarne inspekcije za područje Subotice kaže da se svim putnicima koji su prethodnih 14 dana boravili na području intenzivne transmisije koronavirusom uručuje zdravstveno upozorenje i radi se zdravstveni nadzor.

To, kako kaže, podrazumeva skrining merenja telesne temperature, intervju sa putnikom na osnovu kojih se određuju kriterijumi za dalje postupanje sa putnikom.

Govoreći o kriterijumima, ona kaže da je to prisustvo neke respiratorne infekcije, kašalj, gušenje.

„U intervjuu dobijamo odgovore da li je putnik bio u kontaktu sa obolelima od koranvirusa ili sa osobama koje su pod sumnjom da su obolele“, kaže Kalajdžić.

Kalajdžićeva kaže da je na Horgošu bilo 19 nadozra i nijedan putnik nije imao simptome respiratorne infekcije. Slične mere primenjuju se i na Batrovcima prema Hrvatskoj.

Kada je u pitanju Mađarska, tamo nije potvrđen slučaj koronavirusa, ali su sve službe na oprezu.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*