Novi austrijski kancelar i ministri položili zakletvu

Karl Nehamer (Foto Beta/AP)

BEČ – Novi kancelar Karl Nehamer i novi ministri u vladi Austrije položili su danas zakletvu pred predsednikom Austrije Aleksanderom van der Belenom.

Doskorašnji kancelar Aleksander Šalenberg, koji ulazi u istorijske anale kao kancelar sa najkraćim mandatom od svega 52 dana, položio je zakletvu kao novi ministar spoljnih poslova.

Šalenberg se time vraća na čelo resora koji je vodio pre ostavke Sebastijana Kurca na mesto kancelara i zahteva da on preuzme vladu.

Pored toga, zakletvu su položili novi ministar unutrašnjih poslova Gerhard Karner, finansija Magnus Bruner, i ministar obrazovanja i nauke Martin Polašek.

Inače, Karneru Ministarstvo unutrašnjih poslova nije nepoznanica, pošto je, pre mnogo godina, bio portparol nekadašnjeg šefa tog resora Ernsta Štrasera.

Kada je reč o Magnusu Bruneru, on je do sada bio državni sekretar u Ministarstvu za zaštitu klime, pa će biti interesantno kako će se odvijati saradnja sa njegovom dosadašnjom „šeficom” ministarkom Leonore Gevesler, pošto je dosadašnji rad bio obeležen tenzijama, javlja Tanjug.

Novi ministar obrazovanja i nauke Martin Polašek pre ministarske funkcije obavljao je dužnost rektora Univerziteta u Gracu.

Zakletvu je položila i najmlađa članica vlade Klaudija Plakolm, koja će se u funkciji državnog sekretara pri kabinetu kancelara baviti omladinom.

Plakolm je pre ulaska u vladu bila šefica Omladine Narodne partije Austrije (JVP).

Novi članovi u austrijskoj vladi neće imati vremena za upoznavanje sa radom, već će morati odmah da prionu na posao.

Naime, zemlja se nalazi u četvrtom talasu pandemije, i polaganje zakletve dolazi u trenutku kada vlada mora doneti odluku da li će, kako je to bilo obećano, lokdaun biti ukinut 12. decembra za vakcinisane i izlečene, ili će biti nastavljen, kao i šta će sve moći da se otvori, a šta ne.

Kancelar Nehamer će odmah morati da pokaze da li je dobar krizni menadžer, jer mora da usaglasi, po ovom pitanju, različite stavove guvernera pokrajina, od kojih se neki zalažu za kompletno otvaranje za vakcinisane i nevakcinisane, kao što to traži pokrajina Tirol, ili oprezno otvaranje, kao što to traži Beč, smatrajući da otvaranje treba omogućiti samo prodavnicama, ali ne i ugostiteljskim objektima.

Van der Belen je, ako se računaju svi ministri i kancelari, primio ukupno 63 zakletve članova vlade u svom mandatu.

Kod tolikog broja može se desiti da njegov kabinet pomeša aktere, kao što je učinio u ovom slučaju, te je medije pozvao na zakletvu kancelara Aleksandera Šalenberga, umesto njegovog naslednika Karla Nehamera.

Predsednik Austrije obavio je, tokom vikenda, sa svim novim članovima vlade razgovore u četiri oka.

Najpre se sastao sa kancelarom Karlom Nehamerom.

Preuzimanjem ministarkih funkcija novi članovi vlade primaće i velike plate – ministri 17.826 evra mesečno, a državna sekretarka 16.044 evra.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*