Novi most na Savi gradi se punom parom, biće dug 1.300 metara i imaće 28 stubova

Most na Savi koji će biti deo auto-puta od Rume do Šapca uveliko se gradi. Izvođač je azerbejdžanski „Azvir“, a rok za završetak je za dve i po godine.

Pre četiri meseca pobijen je prvi, a ovog novembra uz Savu skoro 200 šipova. I na levoj i desnoj obali brojna mehanizacija, privremeni naperi, barže na reci i radovi bez zastoja i pauze.

„Dve trećine šipova je završeno, dobar deo radova je završen što se tiče sremske i mačvanske strane u zemlji, sad nam preostaje dobar deo radova koji se nalazi na samoj reci Savi. Zadovoljavajući je intezitet radova, vremenske prilike nam idu na ruku tako da nemamo nekakvih problema“, navodi Nikola Karadžić, šef projekta iz „Koridora Srbije“:

Sa nižim vodostajem i Sava je dobar saradnik. Posle višedecenijskog nadanja obale će treći put kod Šapca spojiti novi most dug preko 1.300 metara sa 28 stubova. Sedam je već podignuto, spremni su i temelji za nove.

Samo u jedan temelj ugrađeno je 750 kubika betona, 62 tone armature. Leži na 13 šipova pobijenih u 25 metara dubine, na njegovom nalivanju radilo je više od 30 radnika petnaest sati.

Na gradilištu svakodnevno oko 200 radnika. Kapitalna investicija je nov projekat, a zajednički posao azerbejdžanskih i naših građevinaca – već potvrđena praksa.

„Mi ovde radimo dugo, sedam godina, radimo zajedno dobro, sve razumemo se i mislim da ćemo brzo da završimo most i građevinski biće super“, kaže Ibrahim Husein iz „Azvirta“.

„Napravio sam više ne znam koliko mostova, od juga do severa, Maroka, Rusije, ali na Savi je prvi i to je najveći izazov za mene“, kaže Avdo Djedović, šef gradilišta.

Najizazovniji deo ih čeka na proleće sa postavljanjem stubova u reci. Uporedo sa premošćavanjem Save naredne godine, započeće i sa izgradnjom saobraćajnica od Rume i ka Loznici.

 

IZVOR:RTS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*