Novosadske umetničke priče

Početak nove godine obeležen je brojnim događajima i proslavama, a mesec februar za sve Novosađane posebno je radostan, jer tada slavimo Dan našeg grada. Iz tog razloga novi ciklus kretivnih radionica za decu pod nazivom Novosadske umetničke priče posvećujemo Novom Sadu koji je pun zanimljivih i inspirativnih priča koje strpljivo čekaju da budu ispričane našim najmlađim Novosađanima, kako bi s ponosom i znanjem koračali ulicama grada. Kroz pet kreativnih radionica deca će posmatrajući umetnička dela u stalnoj postavici Galerije Matice srpske otkrivati priče o nastanku grada, njegovoj arhitekturi, zelenim oazama, kulturi i ljudima koji su svojim stvaralaštvom i doprinosima učinili naš grad posebnim i lepšim mestom za život svih nas.

  1. februar 2020. godine

PROSLAVA NA KOJU SU SVI POZVANI

Na uvodnoj radionici kojom ćemo obeležiti i proslaviti Dan grada, deca će imati priliku da otkriju zanimljivosti o Novom Sadu. Saznaće kada je naš grad nastao, koliko godina ima, kako izgledaju njegov grb i zastava, da li je oduvek s ponosom nosio ime Novi Sad, kao i šta u njegovom današnjem nazivu znači reč sad. Šetajući prostorom Galerije potražiće umetnička dela koja ilustruju priče i pojedine predele grada, a posmatrajući ih otkrivaće da li je tokom vremena grad menjao svoj izgled. Nakon toga inspirisani pričom i umetničkim delima, deca će naslikati radove, kojim će predstaviti svoja omiljena mesta u Novom Sadu.

Link za prijavu: https://forms.gle/NfzH8hyw4PdMqvwy6

 

  1. februar 2020. godine

ŠTA SVE  S PONOSOM NOSI IME ČIKA JOVE ZMAJA

Posmatrajući sliku Novaka Radonića Mladi Jovan Jovanović Zmaj deca će otkrivati ko je on bio, kako je dobio svoj čuveni nadimak Zmaj, da li je pre njega imao i neke druge nadimke, kao i šta nam oni o njemu govore? Otkrićemo kako je provodio svoje detinjstvo, koje škole je završio, gde je sve putovao, zašto je odlučio da se bavi književnošću i za koga je posebno voleo da piše pesme. Podsetićemo se kako je izgledao Novi Sad za vreme njegovog života i otkrićemo na koje načine naš grad i Novosađani pamte Čika Jovu Zmaja i odaju mu svoju zahvalnost. U kreativnom delu radionice deca će u formi stripa ilustrovati neku od njegovih pesama.

Link za prijavu:https://forms.gle/PeAoJ8nfKeMbCGjz7

 

  1. februar 2020. godine

UMETNOST JE SVUDA OKO NAS

Priča koju ovaj put otkrivamo posvećena je velikim vajarima čije skulpture i spomenici oplemenjuju i obogaćuju naš grad. Šetajući novosadskim ulicama, trgovima i parkovima vidimo brojne figure izlivene u bronzi, fontane, borbu jelena, a ponekad se zaustavimo u Dunavskom parku i „šapnemo Đuri svoju želju”. Kroz razgovor s mališanima otkrivaćemo ko ih je napravio i zašto su postavljena na mesta na kojima svi možemo da ih vidimo. Posmatrajući skulpture Đorđa Jovanovića i Jovana Soldatovića koje se čuvaju u Galeriji, deca će otkrivati koji od njihovih radova krase naš grad i da li postoji razlika između skulptura i spomenika. Nakon toga, modelujući glinu, napraviće svoja umetnička dela kojim bi voleli da ukrase Novi Sad.

Link za prijavu: https://forms.gle/tHooq1nVvVSui7Ua9

 

  1. februar 2020. godine

ZELENE OAZE NAŠEG GRADA

Novi Sad krase brojne zelene površine koje su često bile i inspiracija našim umetnicima. Posmatrajući slike Bogdana Šuputa sa prikazima novosadskih parkova i obronaka Fruške gore sa decom ćemo razgovarati o prirodnim lepotama našeg grada i otkrivati zanimljivosti o njihovom nastanku. Deca će imati priliku da saznaju šta je plener slikarstvo, kako su umetnici slikali u prirodi, kao i šta su sve sa sobom tom prilikom morali da ponesu kako bi uspešno naslikali svoje pejzaže. Otkrivaćemo i da li je naš slikar Bogdan Šuput kada je želeo da slika prirodu više voleo da ide sam ili u društvu svojih dragih prijatelja. Inspirisani slikama koje su videli, mališani će koristeći tempere i vodene boje naslikati svoje omiljene zelene oaze Novog Sada.

Link za prijavu: https://forms.gle/NKQ9TDUbD7DPJvx86

 

 

 

  1. februar 2020. godine

KAKVE ZGRADE KRASE NOVI SAD

Na poslednjoj radionici otkrivaćemo priče o znamenitim građevinama Novog Sada. Jedna od zgrada smeštena u samom centru grada, kojoj se mališani s osmehom na licu rado vraćaju, je zgrada Galerije Matice srpske. Deca će imati prilku da otkriju ko je osmislio i odabrao kako će ona izgledati, ko je sagradio, kao i čemu je služila pre nego što su u nju preseljena umetnička dela. Nakon toga posmatrajući fotografije znamenitih zgrada koje su nastajale u različitim vremenskim periodima u našem gradu, upoređujući ih otkrivaće da li su razlog i namena njihovog nastanka uticali na njihov krajnji izgled. Poput pravih arhitekata u kreativnom delu radionice deca će izmaštati i skicirati najlepšu građevinu u kojoj bi volela da žive.

Link za prijavu: https://forms.gle/8mYKW4MewkG8H7kr8

 

 

Radionice subotom su otvorene za svu zainteresovanu decu uzrasta od 5 do 11 godina.

 

*Cena ulaznice je 150.00 dinara. Učešće deteta na radionici potrebno je prijaviti

popunjavanjem elektronskog upitnika, koji se nalazi ispod opisa svake radionice.

 

 

Za više informacija možete se obratiti Ivani Rastović putem telefona 0691112927.

 

 

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*